Жодна світова культура не надавала хлібу такого величезного та навіть сакрального значення, як українці. І справді, кожен із нас із самого раннього дитинства чув від своїх мам і бабусь, що хліб усьому голова. Ось чому слов'яни, які звикли до того, що хліб завжди є на столі і є символом достатку в будинку, у роки неврожаю страждали від голоду, хоча ліси були сповнені їжі. Вже незабаром українці знову можуть зіткнутися з дефіцитом хліба і причина цього явища зовсім не військові дії.

Якщо вірити статистиці, то Україна завжди входила до топ-10 у світі з виробництва пшениці. Ось тільки зараз у країні існує реальний ризик перебоїв із хлібом. Про це "Мінфіну" розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів та директор компанії "Київ Хліб" Юрій Дученко.

Експерт заявляє, що ціни на муку за останні кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Це з зростанням витрат за її виробництво.

Так, якщо у квітні 2024 року пекарні купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада взагалі очікується ціна 16-16,2 тисячі. Адже борошно у собівартості хліба — це приблизно 40%.

Таким чином, у червні та липні основні виробники хліба в Україні спрацювали або мінус, або нуль.

При цьому пекарі не можуть підняти ціни на хліб відповідно до зростання витрат, оскільки більшість заводів у контрактах з роздрібним прописано зобов'язання переглядати ціни не більше ніж на 5% на місяць.

Популярні новини зараз

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

В Украине дорожает хлеб

А ще, крім борошна, дорожчає і цукор, і олія, і пакувальні матеріали, і електроенергія зросла вдвічі.

Пекарі кажуть, що потрібно підвищувати ціни на хліб на 15-20%. Якщо ж цього не станеться, то багато хлібозаводів готові просто зупинитися, тому що працювати "в мінус" не хоче ніхто. Вже зараз, за ​​словами експерта, низка підприємств переходить на роботу в одну зміну.

Істотне зростання цін на борошно експерт пояснює тим, що на внутрішньому ринку обмежена пропозиція зерна другого класу (а саме така йде на борошно для хлібопекарської галузі). Крім того, багато продавців притримують зерно в очікуванні вигідніших цін.

Читайте також:

Тепер точно перейдемо на хліб та воду: українцям розповіли, скільки доведеться платити за газ за новими тарифами

Можна і на хліб намазувати, і з картоплею подавати: рецепт апетитної ікри з моркви на зиму

Вам аплодуватимуть стоячи: рецепт ситного турецького салату з помідорів, цибулі та хліба