Вогонь, що горить у печі, завжди асоціюється з особливим затишком і комфортом. Ось тільки зараз для багатьох українських міст дрова це скоріше необхідність, а не створення особливої ​​атмосфери у будинку в зимовий період. Ще б пак, внаслідок пошкоджень критичної інфраструктури, мешканці прифронтових областей залишилися без опалення.

І справді, удари Росії по енергосистемі України призвели до того, що частини українців доведеться жити в холоді та темряві протягом наступної зими. От і довелося людям згадувати, як опалювали будинок у минулі часи наші предки.

Опалення будинку дровами дозволяє підтримувати комфортну температуру протягом зимових місяців, але не всі дрова горять однаково спекотно. Деякі швидко розгоряються і дають відмінний жар, не коптять і димлять, при цьому наповнюють приміщення приємним ароматом. Інші згоряють практично моментально, мають низьку тепловіддачу, при цьому коптять і забруднюють топку та димохід.

Ось і виходить, що дрова потрібно вибирати по тривалості і інтенсивності горіння і своїй тепловіддачі, а також по здатності до димоутворення і кількості золи, що залишається після топки.

Горіння дров, фото: youtube.com

Так, "правильні" дрова повинні мати гарну тепловіддачу і горючість, не задимляти приміщення і майже повністю згоряти, не залишаючи великої кількості відходів.

Популярні новини зараз

Життя зміниться з сьогоднішнього дня: знаки Зодіаку, чия доля "перевернеться" після Повні

Як позбутися мишей на дачі або в селі: просто посадіть ці рослини по периметру ділянки

Пообіцяли йому перемогу у війні: стало відомо, з ким міг радитися путін, нещодавно теж їздив до них

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Теплотворною здатністю дров або теплопровідністю палива називається кількість теплоти, яка здатна нагріти 1 кілограм води на 1 градус Цельсія. Наприклад, теплотворна здатність дров, висушених штучно до постійної ваги, дають такі результати:

  • береза ​​– 4968 калорій;
  • сосна – 4952 калорії;
  • ялина - 4857 калорій;
  • вільха – 5047 калорій;
  • осика - 4953 калорії.

До речі, найбільш якісні дрова виходять з дерев, спиляних у зимовий період, коли сповільнено рух соку. А ось у весняні та літні місяці запасатися дровами не варто, тому що деревина в цей час дуже волога і довго сохне.

Для кімнатного опалення ще у 18 столітті ірландський вчений випробувач Гайєр запропонував наступну класифікацію дров різних деревних порід при згорянні дров в однаковому обсязі:

Найбільш жаркі дрова дають : граб, бук, дуб зимовий, береза, гірська сосна, акація, чорна сосна.

Гарячі дрова дають : клен, ясен, червоний ільм, смолиста модрина, звичайна сосна, дуб літній.

Середньо-жаркі дають : ялина, ялиця, благородний каштан, сибірський кедр.

Мало-жаркі дрова дають : липа, вільха, осика, тополя, верба.

До речі, на питання, які дрова найкращі для опалення будинку, складно відповісти однозначно. Вся справа в тому, що для будинку з котельним опаленням важливі вологість і щільність деревини, а для грубки потрібно враховувати швидкість розпалювання та специфічні властивості порід.

Читайте також:

На що росіяни перетворили курорти Азовського моря: буряти давляться чебуреками, антисанітарія, бруд і сморід на пляжах

На спеку розморило: Медведєв проговорився щодо планів Путіна - Україна не повинна бути на карті

Як хитрі японці охолоджують себе під час спеки: навіть не потрібний кондиціонер та вентилятор