Багато хто знає, що нерегулярний сон, збитий режим або зменшення кількості годин сну в довгостроковій перспективі збільшує ризик депресії. А от американські кардіологи вирішили піти далі і дослідити взаємозв'язок між нерегулярним сном і серцево-судинною системою людини. Результати однозначно засмутять любителів гучних вечірок і активного нічного життя.

Так, стало відомо, що така розповсюджена звичка людини, як відсутність режиму нічного відпочинку, згубно відбивається на здоров'ї серця. Про результати дослідження повідомляє ресурс Pharmacy Times.

"Це дослідження є одним із перших, у якому представлені докази зв'язку між нерегулярною тривалістю сну та атеросклерозом", - каже провідна авторка дослідження Келсі Фулл, доцент у відділенні епідеміології у Вандербільті.

Вчені провели дослідження, щоб оцінити зв'язок між режимом сну та ризиком розвитку атеросклерозу. У дослідженні взяли участь 2000 пацієнтів віком від 45 до 84 років, що не мали серцево-судинних захворювань.

Учасники протягом 3 років носили наручні пристрої для визначення часу сну та неспання. Вони вимірювали загальну тривалість сну та час, що необхідний людині, аби заснути.

Також учасники заповнили тижневий щоденник сну та взяли участь в одному нічному домашньому дослідженні, де вченні вимірювали дихання пацієнтів, фази сну, пробудження після початку сну та частоту серцевих скорочень.

Популярні новини зараз

Не притягуйте покійника в будинок: що ні в якому разі не можна робити на цвинтарі, поминаючи рідних та близьких

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Трамп розповів, чому йому подобається Зеленський: "Ця війна добігла кінця..."

Допоможе звичайна манка: навіщо досвідчені садівники розсипають її городом перед зимою

Показати ще

Вчені також вимірювали артеріальні бляшки в артеріях шиї, товщині комплексу сонних артерій та звуження периферичних артерій.

Результати показали, люди з нерегулярною тривалістю сну більш схильні до розвитку атеросклерозу - утворення бляшок на стінках артерій. Ця хвороба призводить до звуження артерій і блокування припливу крові, кисню та поживних речовин до тіла.

Також зазначається, що атеросклероз може призвести до утворення тромбів. А це збільшує ризик серцевого нападу або інсульту.

Згідно з результатами дослідження, різна тривалість сну (понад 2 години різниці на тиждень) збільшує ймовірність накопичення каротидних бляшок у людини на 12% і підвищує ймовірність звуження периферичних артерій.

Крім того, нерегулярний час сну, що варіювався більш ніж на півтори години на тиждень, збільшував ризики високого рівня кальцію в коронарних артеріях у 1,43 раза.

Читайте також:

Путін такого не очікував: лише за кілька днів росіяни втратили 5 тисяч людей, літаки та гелікоптери

Раптове вторгнення з Білорусі: у ЗСУ розповіли, що відбувається на даний момент

Небезпека навіть для Києва: експерт розповів, що може статися через скидання води на Каховській ГЕС