Ні для кого не секрет, що ось уже кілька років в Україні працює програма "Доступні ліки", за якою громадяни можуть отримати безкоштовні препарати. Насамперед сюди входять ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. Особливо актуальною є така допомога під час війни, тому у Національній службі здоров’я України вирішили нагадати механізм реалізації державної підтримки хворих.

Так, на сьогоднішній момент є 4 способи забезпечити пацієнтів безкоштовними ліками:

  • програма реімбурсації "Доступні ліки";
  • ліки, які закуповує медзаклад;
  • ліки, які закуповуються централізовано;
  • місцеві програми забезпечення ліками.

"На стаціонарному та амбулаторному лікуванні пацієнти також забезпечуються ліками. Заклади повинні закуповувати самостійно ліки, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів", – нагадують чиновники.

Аби обримати необхідні ліки, пацієнту потрібно насамперед звернутися до свого сімейного лікаря. Лікар виписує рецепт, а хворий самостійно звертається в аптеку, яка працює з державою за цією програмою і має в наявності необхідні препарати.

Знайти аптеку з "доступним ліками" можна кількома шляхами:

  • зателефонувати в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Усі дзвінки зі стаціонарних і мобільних телефонів – безкоштовні;
  • всі аптеки, які беруть участь у програмі, мають відповідні позначки у вигляді наклейки «Тут є Доступні ліки». А ті, де можна отримати інсулін, мають наклейку +Інсуліни;
  • також можна знайти аптеку з «доступними ліками» з «Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів».

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили також, чи впливає воєнне положення на цю процедуру.

Популярні новини зараз

З-за столу не встанете без добавки: рецепт простого пирога з куркою на сметані

Прийде віддати всю зарплату: як хочуть підвищити штрафи за порушення правил військового обліку

Полуниця виросте солодше за мед: як її потрібно поливати, щоб зібрати шикарний урожай

Лукашенко обізвав Україну дивним словом і запропонував Заходу оголосити "нічию" з Росією

Показати ще
"Насправді – ні. Процедура залишається незмінною – необхідно звернутися до сімейного лікаря, із укладеною декларацією та з яким є зв’язок. Або якщо ви вимушено покинули своє житло, ви можете звернутися до будь-якого сімейного лікаря, адже допомога ВПО повинна здійснюватися в повному обсязі, незважаючи ні на що", – відзначили в Міністерстві.
Читайте також: