Практично кожна людина погодиться, що в осінньо-зимовий період прокидатися болісно, робота забирає в два рази більше сил, спортом займатися не хочеться, і навіть дзвінки друзям і рідним відкладаються до останнього. Думаєте виною всьому хандра? А ні. Доктора-практики, у яких вже достатньо досвіду, стверджують, що насамперед потрібно здати аналіз на вітамін D і ось чому.

Всі знають, що основним джерелом вітаміну D є природне сонячне світло, якого взимку дуже мало. І саме цей вітамін бере участь у формуванні здорового імунітету, таким чином знижуючи ризик розвитку простудних захворювань. А ще вітамін D надає регулюючий вплив на ріст, розвиток і оновлення клітин, пишуть росЗМІ.

До речі, "вітамін D" - це унікальна речовина, адже тільки в ньому поєднуються функції як вітаміну, так і гормону.

Вся справа в тому, що як вітамін (D2, D3) він надходить в організм разом з продуктами харчування, а як гормон (D3) синтезується в клітинах шкіри під дією ультрафіолетових променів - це продукт холестерину знаходиться в клітинах шкіри.

Норма вітаміну D в день, вказана в міжнародних одиницях (МО):

  • 0-12 місяців-400 МО;
  • 1-13 років-600 МО;
  • 14-18 років-600 МО;
  • 19-50 років-600 МО;
  • 51-70 років-600 МО;
  • 70 + років-800 МО.

Збалансоване харчування дозволить підтримувати необхідну кількість вітаміну D в організмі.

Популярні новини зараз

Вже з 1 грудня правила мобілізації зміняться: що треба знати заброньованим українцям

Кацурін був в залі? Надя Дорофєєва вперше за довгий час зробила це з "колишнім", який вийшов до неї просто на сцену

План поділу України таки існує: у ГУР сказали, які регіони путін хоче залишити, як "спірні"

Урожай буде найбільшим серед сусідів: які 3 дерева потрібно висадити у листопаді і як правильно це зробити

Показати ще

Ось чому потрібно вживати такі продукти:

  • печінка яловича( варена), 85 г-42 МО;
  • жир печінки тріски, 1 столова ложка-1360 МО;
  • яєчний жовток ( 1 велике яйце) - 41 МО;
  • лосось (нерка, варена), 85 г-447 МО;
  • сардини (консервовані в олії, обсушені), 2 сардини-46 МО;
  • швейцарський сир, 28 г-6 МО;
  • тунець (консервований у воді, обсушений), 85 г - 154 МО.

Однак, не потрібно думати, що необхідне організму кількість вітаміну D можна отримати з їжею, так як зі звичним раціоном людина отримує лише 5% потрібної кількості, а решта організм виробляє на сонці або повинен отримати додатково в чистому вигляді. До того ж їжа на сьогоднішній момент більше вирощується в умовах парників і ферм, а не на лузі, під сонцем, тому там концентрується не надто велика кількість вітаміну D.

До речі, важливо пам'ятати, що небезпечний не тільки нестача вітаміну D, але і його надлишок в організмі.

Для визначення рівня вітаміну D в організмі, необхідно здати відповідний аналіз. І ні в якому разі не можна прописувати самостійно дозування цього вітаміну - це повинен зробити тільки лікуючий лікар.

І ще, лікарі рекомендують приймати вітамін D або вранці, або в обідній час. Лікарі пояснюють такий припис тим, що цей вітамін викликає збудження нервової системи і якщо речовина прийняти ввечері, можуть виникнути труднощі із засипанням, особливо у дітей.

Раніше Hyser писав про те, як визначити рак порожнини рота.

Також портал Hyser інформував, що медики розповіли про небезпеку споживання імбиру.

Нагадуємо, що лікарі розповіли, яке насправді тиск вважається нормою.