Якщо вірити статистиці, то 2023 року на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало 2,1 виявлених підроблених банкнот. При цьому найчастіше підробляють 200 та 500 гривень старого зразка. У НБУ вигадали, як впорається з таким "викликом" шахраїв.

Так, підробки купюри 500 гривень старого зразка у 2023 році становили 24% від загальної кількості вилучених підробок та 41% від їхньої загальної суми.

Саме тому Нацбанк оголосив про вилучення з обігу банкноти номіналом 500 гривень зразків 2003-2007 років (тобто старого зразка) з метою поступової заміни на банкноти сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску), які захищені краще.

Процес обміну розпочнеться вже з 1 серпня 2024 року.

У цьому старі банкноти залишаються дійсним платіжним засобом ще невизначений термін. Українці без обмежень зможуть продовжувати ними розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати, зазначили у НБУ.

Всю роботу зроблять НБУ та банки. Так, потрапляючи в останні від торгових мереж та населення, банки України перестануть видавати з кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а Національний банк у свою чергу перестане підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Популярні новини зараз

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Показати ще

Головна мета такого рішення НБУ - підвищення якості готівки в обігу, враховуючи зношеність банкнот номіналом 500 гривень старого зразка, які вже майже 18 років перебувають у обігу, зокрема понад вісім останніх років, одночасно з банкнотами сучасного покоління, додали в НБУ.

"Для Національного банку важливо, щоб вся національна валюта України, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Поступова заміна банкнот старого зразка підвищить захист та якість грошей у обігу та зробить розрахунки більш комфортними для громадян. Це не створить незручностей, водночас принесе користь і державі, і банкам, і торговим мережам, і громадянам", - йдеться у заяві НБУ.

Читайте також:

Колишнього голову НБУ Кирила Шевченка застукали на відпочинку у Відні у компанії зі схемником часів Порошенка

Путін такого удару не очікував: Китай перестав брати гроші, які побували в Росії

І це не грошове дерево: яка рослина приверне в будинок удачу та багатство – обов'язково поставте на підвіконня