Кожна господиня знає, що термін придатності сирих курячих яєць встановлений державним стандартом і становить: 25 днів для столових яєць за температури від 0 до 20 градусів; 7 днів для дієтичних яєць за тієї ж температури; 90 днів для яєць, що зберігаються при температурі від -2 до 0 градусів. Є "зіпсовані" яйця можна, жодної шкоди для організму вони не нестимуть. Водночас задоволення від вживання яйця, яке має неприємний запах, теж навряд чи стане незабутнім задоволенням. Саме тому потрібно знати секрети, як на ринку вибрати найсвіжішу продукцію.

Щоб не купити зіпсований товар, спершу оцініть зовнішній вигляд яєць. Зокрема – стан шкаралупи. У свіжого яйця вона шорстка і матова, у лежачого - гладка на дотик. А ще, шкаралупа яйця, яке пролежало вже кілька тижнів, блищатиме на світі.

Також перевірте яйце на міцність, злегка стиснувши, але не так, щоб воно тріснуло. Якщо шкаралупа м'яка на дотик, та ще й у плямах – такі яйця вже не варто купувати.

Якщо ззовні яйце немає ознак "старості", то перевірте його в такий спосіб. Спробуйте його трохи потрясти в руці. Якщо яйце свіже, ви не відчуєте жодного руху усередині. А ось у старому буде чути легке хлюпання.

Також слід спробувати покрутити яйце. Укладіть його на рівну неслизьку поверхню і поверніть. Якщо яйце протухло, то обернеться навколо своєї осі швидко кілька разів. А ось свіже крутитиметься не так активно. Ви одразу помітите різницю.

Також свіжі та старі яйця мають різну вагу. Тому якщо самостійно вибираєте з лотка яйця на ринку і за розміром вони однакові, то беріть ті, що важчі. Це означає, що вони свіжіші.

Популярні новини зараз

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Показати ще

Звичайно при цьому не забувайте перевірити і на вищезгадані ознаки – колір шкаралупи та швидкість обертання.

Ще однією важливою характеристикою є запах. Те, як пахне шкаралупа курячих чи перепелиних яєць, допоможе визначити свіжий продукт чи ні.

Свіжі яйця мають запах вапна, але чим довше вони зберігаються, тим більше вбирають запахи продуктів, що лежать поруч. Яєчна шкаралупа дуже сприйнятлива до різних запахів, тому легко зможете визначити свіжість продукту за цією ознакою.

І вже контрольним етапом є перевірка світлом. Піднесіть яйце до увімкненого ліхтарика або іншого потужного джерела світла. Якщо під шкаралупою видніються темні плями - його точно не варто купувати.

Читайте також:

Чудово підходить під святковий холодець: рецепт польської закуски з яйцем та хріном

Відразу й не здогадаєшся: що означають цифри та літери на магазинних яйцях. Це стане у пригоді кожному

Адже ви про це не знали: скільки зберігаються мити яйця і чи потрібно їх мити

Дуже схожий на бабусині пиріжки: рецепт ніжного та рум'яного лаваша з яйцем та зеленню на сковорідці.