У 2023 році військово-політичне керівництво Російської Федерації перемістило стратегічні системи протиповітряної оборони з Калінінграда, свого анклаву на балтійському узбережжі, залишивши таким чином місцевість без захисту.

Подібна активність російського військового транспорту помічена представниками військової розвідки Великобританії, інформує Обозреватель.

Британські експерти зазначають, що ці дії Росії можуть бути спробою компенсувати свої втрати на фронті в Україні. Зокрема, військова розвідка повідомила про суттєві втрати російських сил ППО наприкінці жовтня 2023 року, включаючи втрати зенітних ракетних комплексів С-400 (SA-21 за класифікацією НАТО).

Калінінградська область, яка є західним форпостом Росії й що межує з трьома країнами-членами НАТО, розглядається російським керівництвом як один із ключових стратегічно важливих регіонів. Тим не менш, переміщення систем протиповітряної оборони свідчить про можливі додаткові ризики та напругу, які російське військове відомство готове прийняти, водночас наголошуючи на високому ступені тиску через наслідки воєнних дій.

Читайте також:

Це вже перебір: медкомісія вирішила посміятися з українського захисника, у якого не функціонує нога

Популярні новини зараз

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Втекти вже не вийде: як відстежуватимуть тих, хто ігнорує повістки

На Львівщині військкомат надіслав повістку чоловікові без рук та з протезами на ногах