Всі українці знають, що якщо регулярно заварювати з шипшини чай – це означає забезпечити собі хороший імунітет та здоров'я інших систем. І справді, всього у двох столових ложках шипшини міститься 76% денної норми вітаміну С – це більше, ніж у будь-якому цитрусовому. При цьому яскравий червоно-жовтогарячий колір плодів говорить ще й про те, що в шипшині багато лікопіну і бета-каротину, які вкрай корисні для здоров'я очей. Ось тільки як правильно зберегти всю користь цієї рослини знають не всі.

Найпопулярніший спосіб застосування – це чай із шипшини, він поширений у Європі.

Ось тільки заварювання шипшини має свої особливості.

Наприклад, з'єднувати шипшину з іншими інгредієнтами краще після заварювання. Так, в окремих чайниках готуємо чорний чай, трав'яний та настій із плодів шипшини, а потім змішуємо їх вже в кухлі.

Пов'язано це з тим, що трави та чорний чай заварюють при температурі 90 градусів, а шипшина – при температурі 70 градусів. Так потрібно, щоб не зруйнувати вітамін С, який не любить окропу.

Найкорисніший рецепт приготування напою із шипшини

Популярні новини зараз

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Попередньо закип'ятіть воду, потім остудіть до температури 70 градусів. Насипте столову ложку ягід у керамічний, фарфоровий чи скляний заварник, залийте 200 мл води. Добре, якщо ви знайдете чайник з кришкою, що щільно закривається, так як шипшина потребує запарювання. Якщо ні, то накрийте чайник рушником. Заварюйте напій протягом 15 хвилин і відразу пийте, інакше вітамін С, яким багата шипшина, встигне окислитися.

До речі, чай з шипшини краще пити вранці, тому що напій має яскраво виражений тонізуючий і підбадьорливий ефект.
Чай з шипшиною, мандарином, лимоном, корицею та бадяном
  • 1 л води;
  • 60 г цілої сушеної шипшини;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 зірочка бадяна;
  • 1 мандарин;
  • 1 столова ложка сухого чорного або зеленого чаю;
  • ½ лимона.

Приготування

Закип'ятіть у каструлі воду. Викладіть туди шипшину, корицю та бадьян. Зменшіть вогонь до мінімального та варіть 10 хвилин.

Тим часом почистіть мандарин. Додайте в каструлю мандаринову шкірку та чай. Проварити ще 5 хвилин.

Зніміть напій із плити. Вижміть туди сік із лимона та мандарину. Накрийте кришкою, залиште на 5-10 хвилин і процідіть.

До речі, багато хто додає шипшину в супи. Наприклад, у Швеції готують страву «ніпонсоппа» – це класичний суп із шипшини та картопляного борошна. А на Близькому Сході популярні варення та мармелади з цього плоду.

А ще сушені подрібнені плоди шипшини можна додавати у випічку – кекси, булочки та печиво. Вони додадуть ласощам яскравий фруктовий смак. Крім того, з шипшиною можна наполягати спиртне, щоб одержати унікальні напої зі складним букетом ароматів.

Читайте також:

Вона є на кожній кухні і ми їй користуємося: названо найнебезпечніший для здоров'я посуд

Шкідлива звичка, яка гробить здоров'я: названі продукти, з якими не можна вживати каву

Запам'ятайте цю цифру: скільки можна з'їдати хліба щодня без шкоди здоров'ю

Продаються в будь-якому магазині: названо 6 продуктів для здоров'я ваших суглобів