Деякі садівники впевнені: хризантема – настільки невибаглива та витривала рослина, що якоїсь особливої ​​підготовки до зимового сезону практично не вимагає. На практиці, щоправда, виходить так, що купивши кущ у горщику і вдосталь помилуючись його яскравим цвітінням, людина забуває про нього або викидає, а наступної осені купує новий. Але ж правила догляду на зиму для хризантеми дуже прості.

Так, для успішної зимівлі хризантем велике значення має їхня правильна посадка. Коли наступного разу це робитимете, то подумайте про захищене місце, де хризантеми не піддаватимуться впливу зимових вітрів і протягів, які можуть знизити їх шанси пережити зиму.

А ось до обов'язкових осінніх маніпуляцій з хризантемами входять: внесення добрив, вологозарядний полив, обрізка і власне підготовка до зими (спорудження укриття або викопування, пересадка і переміщення кущів у приміщення).

Підживлення та полив хризантем восени

Добриво хризантем на зиму виробляють на початку вересня або навіть наприкінці серпня. Використовують для осіннього підживлення виключно фосфорно-калійні добрива.

важливо!

Популярні новини зараз

Восени їх захоче спробувати кожен: рецепт найсмачніших млинців з крабовими паличками - про м'ясо ви забудете

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще
  • Якщо "проворонили" Підходящий час і вирішили погодувати квіти ближче до заморозків, ви надасте їм ведмежу послугу - хризантеми підуть на зимівлю ослабленими.

Перед настанням холодів варто провести остаточний вологозарядний полив хризантем з розрахунку не менше 5 л води на кожен кущ. Тоді рослини зможуть протягом зими поступово вбирати воду з ґрунту. А шар мульчі, якій пізніше потрібно буде утеплити коріння, допоможе зберегти вологу у ґрунті до самої весни.

Обрізка хризантем

Обрізка хризантем виконується після закінчення періоду цвітіння, але задовго до настання заморозків. Від того, як якісно виконана ця робота, залежить краса та здоров'я куща наступного року.

Отже, ппісля того як листя рослини помре, її потрібно буде обрізати. Обрізаються стебла куща на висоті від 8 до 10 см над землею, оскільки нові виростуть із цих стебел, що обрізають.

важливо!

  • Якщо ви обріжете хризантеми біля самої землі, наступного року виросте менше стебел.

Крім того, для запобігання поширенню захворювань восени потрібно час від часу прибирати хворе листя, засохлі суцвіття та уражені гілки.

Утеплення хризантем

Якщо ви готові залишити свої хризантеми на зиму у відкритому грунті (найкраще таку процедуру переносять морозостійкі дрібноквіткові сорти), після підгодівлі, обрізки та підгортання їм необхідно спорудити відповідне укриття.

Найкраще захистити рослину від промерзання може важкий шар мульчі. Мульче для утеплення хризантем може бути солома або листя. Цей шар мульчі допомагатиме підтримувати однакову температуру. Так само важливо і захистити рослину від холоду, і запобігти відтаванню землі під час відлиг. Коли земля замерзає, відтає і знову замерзає, це завдає більше шкоди рослині, ніж якби просто залишалося замороженим всю зиму.

важливо!

  • Непроникну для повітря поліетиленову плівку краще використовувати, т.к. внаслідок раптового потепління вона спровокує парниковий ефект, який призведе до випрівання хризантем.

З іншого боку,незимостійкі сорти хризантем безпосередньо перед заморозками краще викопати разом із земляною грудкою. Надалі з цими рослинами можна вчинити кількома способами:

  • укласти в дерев'яні ящики, злегка присипавши ґрунтом або тирсою;
  • посадити у широкі неглибокі вазони з обов'язковим дренажем;
  • посадити у широкі загальні ємності.

У такому вигляді викопані хризантеми потрібно зберігати в підвалі, льоху або іншому добре вентильованому, прохолодному і темному приміщенні (при температурі 2-6 ° С) - якщо там буде недостатньо темно і прохолодно, хризантеми не вчасно підуть у ріст, ігноруючи період спокою до весни виявляться витягнутими, виснаженими та слабкими. Земляна грудка необхідно буде поливати час від часу, підтримуючи його в злегка вологому стані і не допускаючи пересихання.

Читайте також:

Ви здивуєтеся їхньому пишному цвітінню: як зберігати хризантеми взимку, щоб радіти наступного сезону

Роза віддячить вам пишними бутонами: як правильно обрізати "королеву саду" на зиму

Ви здивуєтеся результату: вазони з якими рослинами потрібно полити кислим молоком

Не проґавте цей важливий термін: коли обрізати волоський горіх, щоб у наступному році плоди були з кулак