Ні для кого не секрет, що однією з найчастіших проблем, з якими стикаються садівники-початківці на своєму тернистому шляху до прекрасного розарію, є так зване "переродження" троянди в шипшини.

Ось тільки досвідчені садівники стверджують, що засмучуватись раніше часу не варто, адже якщо уважно стежити за станом королеви саду, то подібних неприємностей можна уникнути.

Чому троянда перероджується в шипшину

Жертвою "агресивної поведінки" шипшини може стати абсолютно будь-яка троянда. Найчастіше це відбувається через те, що багато троянд прищеплюють на корені шипшини - існує думка, що такі кущі більш стійкі до негоди та інших неприємних явищ. Тому іноді відбувається так, що шипшина бере гору над культурною рослиною, і чагарник повністю перероджується. Зазвичай це відбувається на третій рік.

Крім того, однією з причин може бути несумісність підщепи та щепи або неправильний вибір місця для проведення процедури, коли під прищем залишають одну або кілька нирок шипшини.

Крім того, неправильне обрізування, перелив, нашестя шкідників або грибків – все це може призвести до того, що троянда почне гинути, хоча на життєдіяльності підщепи "погане" самопочуття культурної сусідки відіб'ється значно менше або не позначиться зовсім.

Популярні новини зараз

Комахи залишать вашу ділянку назавжди: які рослини потрібно висадити, щоб позбутися ос

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Різкий стрибок до 122 грн: скільки зараз коштують яйця та соняшникова олія у супермаркетах

Показати ще

Як визначити, що троянда почала перетворюватися на шипшину

Переродження троянди в шипшину відбувається повільно і непомітно, тому дуже важливо виявити та вирішити проблему на ранній стадії. Найголовніше, вчасно виявити поросль шипшини.

Недосвідченому садівникові може бути важко відрізнити молоді пагони шипшини від гілочок троянд, проте насправді це не так і складно. Існує три найбільш характерні ознаки, за якими це можна зробити.

  1. Колір молодих пагонів. Перш ніж придбати зелене забарвлення, молоді пагони троянд мають добре відмінний червонуватий відтінок, тоді як пагони шипшини "з'являються на світ" відразу зеленими.
  2. Довжина шпильок. У троянд вони помітно довші і поширені стеблом набагато рідше, ніж у шипшини.
  3. Форма та текстура листя. У шипшини листя матове і довгасте, у той час як у троянд вони мають восковий наліт і більш закруглений кінчик.

Читайте також:

Цей секрет завжди використовують продавці квітів: що потрібно зробити з трояндами, щоб вони простояли кілька тижнів

Бутони здивують вас розмірами вже наступного сезону: як правильно підгодувати троянди перед настанням морозів

Бутони будуть розміром з кулак: як правильно підготувати троянди до зими

Ваша дачна троянда починає перетворюватися на шипшину: названа проста ознака, за якою це можна визначити