Усі садівники знають, що троянди – це красиві, але вимогливі до догляду рослини. Ще б пак, щоб насолоджуватися їх цвітінням на наступний рік, необхідно правильно підготувати кущ для зимівлі та розібратися, як обрізати троянди на зиму. Вся справа в тому, що багато сортів самостійно "засинати" з настанням похолодань не вміють, тому за відсутності належної підрізки можуть виявлятися зелені бутони прямо посеред зими, що до наступного сезону призведе до виснаження та загибелі рослини.

І правда, обрізка троянд – важливий процес, який стимулює зростання нових пагонів та квіток, а також запобігає розвитку хвороб та псуванню шкідниками.

Так, щоб правильно підготувати кущ троянди до зими, за вересень-жовтень потрібно видалити все листя з куща, так як троянда повинна піти в зиму без них. Листочки відстригають спеціальним секатором для троянд на ту висоту, на яку пагони згодом планується обрізати.

А ось решту стебел з квітами потрібно видаляти з настанням перших вечірніх заморозків. Як тільки повітря стає морозним після заходу сонця – час готувати рослини до подальшої зимівлі. Не варто чекати постійних морозів – якщо вночі температура повітря опускається нижче за відмітку 0 градусів, приступайте до роботи.

Правильне обрізування кущів троянд передбачає видалення всіх недозрілих, пошкоджених і пересушених пагонів, укорочування довгих стебел під необхідну висоту.

Інструменти для обрізання троянд

Популярні новини зараз

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Потап розповів про вагітність Настя Каменських і дітей: хоче і хлопчиків, і дівчат

Показати ще

Потрібно використовувати гострий і чистий секатор, який не роздавлюватиме і не рватиме стебла. Знадобляться і рукавички, щоб захистити руки від шпильок.

Правила для обрізання троянд:

1. Боремося зі старими гілками

Обрізаємо всі старі, сухі, пошкоджені, слабкі та спрямовані всередину куща гілки. Залишаємо тільки здорові та сильні стебла, які формуватимуть кущ.

2. Формуємо вентилювання куща

Обрізаємо стебла над ниркою, яка спрямована назовні куща. Це сприяє правильному зростанню гілок та забезпечує гарне вентилювання куща.

3. Правильно обрізаємо стебла

Робимо це під кутом 45 градусів, щоб вода не накопичувалася на зрізі та не викликала гниття. Зріз має бути на відстані 0,5 см від бруньки.

4. Вибираємо висоту обрізки

Обрізаємо стебла на різній висоті, щоб кущ був симетричним та гармонійним. Висота обрізки залежить від сорту троянди та бажаної форми куща. Зазвичай залишають 3-10 бруньок на стеблі.

5. Обрізаємо зів'ялі квітки

Видаляємо квітконоси та зів'ялі квітки, щоб стимулювати появу нових бутонів. Це можна робити протягом усього сезону цвітіння.

До речі, догляд за трояндами на зиму включає не лише обрізання, але й створення захисного укриття, яке б немов покривало ховало рослини, запобігаючи їх промерзанню.

Перший метод: повітряно-сухий, у якому рослина огороджується дерев'яними дошками. Попередньо троянди посипають золою. Кожен ряд рослин накривають захисною плівкою. Щоб захистити квіти від похолодання, повітряний простір, що утворився, засипають землею.

Другий метод: використання руберойду. Попередньо встановлюється каркас із надійної міцної арматури, на якій зверху укладають руберойд. Торці залишають відкритими до сильних морозів. Щойно температура повітря опуститься до -10 градусів, торці укриття також закривають руберойдом.

Читайте також:

Цей секрет завжди використовують продавці квітів: що потрібно зробити з трояндами, щоб вони простояли кілька тижнів

Бутони здивують вас розмірами вже наступного сезону: як правильно підгодувати троянди перед настанням морозів

Бутони будуть розміром з кулак: як правильно підготувати троянди до зими

Ваша дачна троянда починає перетворюватися на шипшину: названа проста ознака, за якою це можна визначити