В Україні спостерігається збільшення захворювань на гепатит А, який, як відомо, може бути переданий через забруднену воду. Тому питання чистоти питної води для українців стає дедалі актуальнішим. Небезпека також існує і за умови вживання води з природних джерел Карпат, яка раніше вважалася еталоном чистоти та корисних властивостей.

Детальніше про те, що не так із джерельною водою з Карпат, яку всі звикли пити, повідомляє Телеграф.

Лікар-інфекціоніст та заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін зазначив, що півстоліття тому джерела води в Карпатах були насправді чистими та придатними для вживання, проте наразі це вже не завжди так.

"Аналогічна ситуація сьогодні з джерелами в Карпатах. Якщо порівняти джерела в Карпатах років 50 тому, звичайно, вони були чистими та придатними для пиття. Бо не було такої розвиненої промисловості, не було стільки господарств, не було стільки людей, туристів тощо. Наразі навіть джерельна карпатська вода, що тече високо в горах, не має гарантії чистоти та безпеки споживання, тому що в горах пасуть худобу, ходять чабани, що не мають пристосованих туалетів, і тому всі випорожнення потрапляють у підземні, ґрунтові води та наступні колодязі та джерела. А люди їх без побоювання п'ють ”, - пояснив лікар.

Орфін пояснив, що загалом пити воду з колодязів та джерел, які нахвалюються та вважаються більш природними та екологічними, не завжди безпечно. Люди оцінюють стан води візуально і гадають, що вона безпечна для споживання.

"Але вони не враховують, що за 300 метрів або за кілометр від колодязя вище водоносного горизонту стоїть свиноферма. Але вода кристально чиста на око. Але що там є мікроскопічно, ніхто не знає", - пояснив лікар.

Популярні новини зараз

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Це просто блаженство під картоплю: рецепт маринованого малосольного оселедця по-голландськи - це потрібно спробувати

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще

Читайте також:

Продається в будь-якій аптеці: названий простий спосіб порятунку від молі в будинку

Не надумайте це повторювати: названі поради, які насправді лише погрожують вашу пральну машинку

Настануть погані наслідки: чому в жодному разі не можна сушити одяг на батареї