В Україні можуть запровадити обов'язкове декларування купівлі іноземної валюти – насамперед доларів США. Відповідний законопроект №9457 підтримали у антикорупційному комітеті Верховної Ради.

Щоправда, як кажуть експерти, нововведення можуть торкнутися не всіх українців, а лише окремих категорій громадян – чиновників, депутатів та суддів.

При цьому, згідно з документом, декларувати потрібно не кожну купівлю валюти – лише якщо вона перевищуватиме 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних на 1 січня звітного року. 2023 року цей показник становить 134 тисячі грн (або близько 3,5 тисячі доларів США).

"За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону ухвалити у першому читанні", – повідомили автори законопроекту.

Навіщо потрібне декларування купівлі валюти

У записці пояснення до законопроекту зазначається, що оскільки "курси валют досить динамічні і часто істотно змінюються", навіть подвійна конвертація може принести додаткові доходи (наприклад, гривня - долар; долар - гривня).

Популярні новини зараз

Вдома тріщали, люди молилися: у Росії сталося одразу три серйозні землетруси

Вам потрібно 4 інгредієнти та 25 хвилин: найшвидший рецепт яблучного варення на зиму

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

Показати ще

Як результат, залежно від різниці в курсах та обсягах конвертації, такі доходи можуть досягати величезних розмірів – аж до мільйонів гривень.

Необхідність запровадження такої норми, зазначають автори законопроекту, продиктована можливістю заробити на обміні валют додаткові гроші, які без вказівки в декларації фактично будуть заховані від держави. Крім того, на їхню думку, "можуть стати зручною лазівкою для легалізації особами своїх незаконно придбаних активів".

"Декларування інформації про угоди купівлі-продажу валюти, з одного боку, дозволяє добропорядним суб'єктам пояснювати природу тих доходів, які у них утворилися в результаті валютно-обмінних операцій. З іншого боку, цей обов'язок унеможливлює несумлінним суб'єктам легалізувати неправомірну вигоду, необґрунтовані активи та т.п., пояснюючи, що це є наслідком здійснення валютно-обмінних операцій", – говорить у записці пояснення.

Читайте також:

Українцям, які мають невеликі господарства, виплатять по $1500 доларів: як можна їх отримати

Яким буде курс долара у листопаді і чи варто купувати валюту в обмінниках: прогноз

Молода дружина Віктора Павлика розповіла, як вона заробляє 7 тисяч доларів на місяць