Усі городники знають, що за сезон під посадками улюбленої, але такої вимогливої ​​картоплі ґрунт втомлюється та виснажується. Тому, щоб наступного року не залишитися без бажаного врожаю та відновити родючість ґрунту, після збирання бульб краще не затягувати з деякими заходами.

І справді, здатність картоплі "витягувати" з ґрунту майже всі запаси поживних речовин добре знайома будь-якому дачнику. Активна обробка та догляд вносять свій чималий внесок у деградацію ґрунту. Тому якщо після збирання картоплі нічого не робити, на відновлення ресурсів підуть роки. А ось вчасно проведені роботи дозволять навесні швидше розпочати посадки – і картоплі, і будь-яких інших рослин. І при цьому розраховувати на добрий урожай.

По-перше, після збирання картоплі землю необхідно обробити біофунгіцидом. Це дає багато плюсів: знезаразить ґрунт та захистить майбутній урожай від грибкових хвороб.

Крім того, для збагачення ґрунту на грядці після картоплі підійде ЕМ-компост, звичайний компост, гній, перегній, послід та інші ферментовані, зрілі види добрив. Благотворно позначається на ґрунті та внесення невеликих порцій деревної золи. Органіку розкидають по ґрунті та закладають.

Після цього слід висадити сидерати. Вони допомагають не лише зменшити кількість бур'янів, а й якісно змінюють структуру ґрунту. Формування міцелію, розпушення ґрунту, "витягування" речовин з глибоких шарів у доступні рослинам форми, збільшення кількості органіки та азоту у ґрунті, залучення комах-помічників і навіть придушення деяких шкідників та патогенів – достатні причини для того, щоб посів сидератів став звичкою.

Після картоплі особливо ефективні як сидерати овес, жито, фацелія, віка, горох, люцерна, буркун, люпин і гірчиця. І їх восени можна сіяти, просто розкидаючи насіння по поверхні та прикриваючи мульчею.

А ось завершальним етапом буде підготовка, яка буде навесні. У цей час землю треба підгодувати. Добре буде, якщо внести золу чи суперфосфат.

Читайте також:

Що потрібно розкидати по городу, щоб наступного року картопля була розміром із великий кулак

Супи та підливання для картоплі будуть дивовижними: як приготувати грибний порошок

Популярні новини зараз

Оточення Путіна загнало його в пастку, крах неминучий: що відбувається у Кремлі

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Вийде запашна та смачна: як правильно варити картоплю, щоб вона не розварювалася

Багато хто і не здогадувався: чим відрізняється жовта картопля від білої та червоної