Опале листя - це цінний природний ресурс, який можна використовувати для поліпшення стану ґрунту та підвищення врожайності рослин. У листі міститься велика кількість органічних речовин, мікроелементів та гумусу, які необхідні для живлення рослин.

Докладніше про те, як перетворити опале листя на потужне добриво, читайте в нашому матеріалі.

Існує кілька способів використання опалого листя як добрива.

Компостування

Компостування – це процес перетворення органічних матеріалів на перегній під впливом бактерій та інших мікроорганізмів. Компост з листя - це ефективне органічне добриво, яке покращує структуру ґрунту, підвищує його родючість та вологоємність.

Для компостування опалого листя необхідно підготувати компостну купу або контейнер. На дно купи або контейнера укладається шар листя товщиною 10-15 см. Потім додається шар землі, перегною або гною тієї ж товщини. Повторювати шари до заповнення компостної купи чи контейнера.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

Показати ще

Після цього купу або контейнер необхідно зволожити та накрити плівкою або іншим покривним матеріалом. Компост необхідно періодично перемішувати та зволожувати, щоб забезпечити доступ повітря та вологи. Через 6-12 місяців компост буде готовий до використання.

Мульчування

Мульчування – це покриття поверхні ґрунту шаром органічного матеріалу. Мульча з опалого листя захищає ґрунт від пересихання, ерозії та бур'янів. Крім того, вона поступово розкладається та збагачує ґрунт поживними речовинами.

Для мульчування опалим листям необхідно подрібнити їх до розміру 2-3 см. Потім рівномірно розподілити мульчу по поверхні ґрунту шаром товщиною 5-10 см.

Настій

Настій з опалого листя - це рідке органічне добриво. Воно містить велику кількість азоту, який необхідний для зростання рослин.

Для приготування настою необхідно подрібнити опале листя до розміру 1-2 см. Потім залити їх водою у співвідношенні 1:10. Додати трохи цукру або дріжджів для прискорення бродіння. Настоюйте суміш у закритій ємності протягом 2-3 тижнів, періодично перемішуючи.

Після проціджування настій необхідно розбавити водою у співвідношенні 1:10. Отриманим розчином можна поливати рослини раз на тиждень.

Опале листя - це цінний природний ресурс, який можна використовувати для поліпшення стану ґрунту та підвищення врожайності рослин. Застосовуючи різні способи використання опалого листя, можна отримати ефективне органічне добриво, яке буде корисним для рослин та навколишнього середовища.

Читайте також:

Картопля відразу буде проростати і гнити: тримайте її подалі від цих продуктів. перелік

Так робили наші діди: навіщо кладуть листя папороті в льох, де зберігається картопля

Їй можна отруїтися: названо 3 способи, які допоможуть визначити небезпечну картоплю