Якщо ви активно користуєтесь сковорідкою, нею неминуче з'явиться нагар. При цьому видалити жир, що пристав, досить важко, але зневірятися не потрібно.

І справді, є простий і дієвий спосіб, як позбутися нагару та жиру на посуді буквально за кілька хвилин. При цьому з неприємних моментів – лише запах.

Називається цей народний метод "дві склянки". Він допоможе вирішити проблему лише за 5 хвилин. При цьому порятунок сковороди коштуватиме вам копійки.

Отже, необхідно насамперед дочекатися повного остигання посуду. Потім вливаємо в сковороду склянку звичайної води і таку кількість білого столового оцту. Нагрійте суміш до кипіння. Зменште вогонь до мінімуму та зачекайте 5 хвилин.

З часом злийте рідину. Заберіть за допомогою м'якої губки ошметки гару. Помийте сковороду теплою водою та насолоджуйтесь бездоганним результатом. Експерти кажуть, що після такої процедури посуд сяятиме, наче щойно з вітрини.

Правда, досвідчені господині попереджають, що цей спосіб підходить для видалення більшості забруднень (нагар, кіптява і застарілий жир) зі сковороди будь-якого типу, крім тих, що мають антипригарне покриття.

важливо!

Популярні новини зараз

Не пропустіть важливу виплату: хто з українців зможе отримати гроші на дрова

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Це просто блаженство під картоплю: рецепт маринованого малосольного оселедця по-голландськи - це потрібно спробувати

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще
  • Місця з супер стійкими забрудненнями можна обробити додатково содою або содовою пастою (сода + пара крапель води) та залишити на деякий час.

А ось у найбезнадійніших випадках, коли потрібно видалити багаторічний шар нагару із зовнішньої частини чавунної або алюмінієвої/дюралевої сковороди, використовується кип'ятіння за радянським рецептом: господарське мило + сода + силікатний клей.

Знадобляться:

  • металевий тазик або відро відповідного розміру (наприклад об'ємом 10 л);
  • 1 шматок господарського мила 72% (за бажанням);
  • ½ чашки силікатного клею (він же канцелярський або шкільний клей та рідке скло);
  • ½ чашки кальцинованої соди (продається в госптоварах) або півпачки харчової соди;
  • скребок (можна столовий ножик);
  • тертка (середня);
  • металеві губки.

Насамперед потрібно наповнити таз/відро водою і довести її до кипіння на великому вогні.

Поки вода нагрівається, натріть на тертці господарське мило (за бажанням).

Як тільки вода закипить, зменште вогонь, висипте в таз усі мильні стружки, розмішайте їх, а потім додайте півкухлі клею і півкухлі кальцинованої/харчової соди. На цьому етапі не забудьте відкрити вікно та увімкнути витяжку!

Опустіть в отриманий розчин сковорідку, попередньо знявши з неї ручку. Якщо ручка не пластмасова/дерев'яна, то її опустіть у тазик. Тепер залишилося набратися терпіння та поварити сковороду 1-4 години залежно від ступеня забруднення. За цей час частина нагару і жиру відстане від сковороди, а частина, що залишилася, розм'якшиться.

Після кип'ятіння потрібно сковороду сполоснути, перенести її в раковину або чистий тазик (можна пластмасовий), і за допомогою металевої губки/скребка/ножа розпочати видалення залишків нагару.

Читайте також:

Як позбутися тарганів на кухні та в квартирі: народні хитрощі, які перевірені роками

До цього могли здогадатися тільки в СРСР: навіщо у радянських квартирах робили вікно між ванною та кухнею

Так робили наші бабусі: ці народні засоби допоможуть швидко позбутися харчової молі на кухні.