У Національному банку України (НБУ) очікують, що цього року рівень інфляції знизиться із 10,6% до 5,8%. Проте зараз економіка перебуває у кризі, тож ціни залишаються нестабільними. Є й інші фактори, що впливають на вартість товарів, включно з сезонними коливаннями. Таку інформацію містить звіт Міністерства економіки України.

Міністерство також повідомило, що у вересні після двох місяців зниження цін на товари споживчого попиту, очікувано, вони почали зростати знову на 0,5% згідно з даними Держстату (у серпні було зниження на 1,4%, у липні на 0,6%).

Загалом зростання цін відповідає показникам інфляції та цілям у нормальні часи. З початку року рівень інфляції становив 3%, і щорічна динаміка знижується до 7,1% (порівняно з 8,6% у попередньому місяці).

Міністерство пояснило, що невелике зростання цін у вересні було пов'язане із сезонними факторами, особливо зі збільшенням вартості освіти, одягу та взуття.

Крім того, на ринку продуктового харчування було зниження цін (новий урожай зробив їх доступнішим), що частково компенсувало зростання цін у деяких галузях послуг та товарів, не пов'язаних із їжею.

Міністерство наголосило, що майбутня динаміка цін залежатиме в першу чергу від можливих суттєвих змін, включаючи несподівані події, в умовах економічної нестабільності. Якщо такі події не відбудуться, і сезонні коливання залишаться в нормі, то, ймовірно, зростання цін перебуватиме в межах рівнів, які були характерними в останні мирні роки.

Популярні новини зараз

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

Читайте також: