Гладіолуси - найкрасивіші осінні квіти цибулинні. Ось тільки гладіолуси дуже теплолюбні та їм не підходить холодна зима в Україні. Тому цибулини цих квітів необхідно щороку восени викопувати та укладати на зберігання, а навесні заново садити на клумби.

Зазначимо, що термін викопування цибулин гладіолусів залежить від клімату вашого регіону. Потрібно дочекатися, коли температура навколишнього повітря знизиться до +8 ... +10 градусів. Викопувати цибулини гладіолусів потрібно лише у суху, сонячну погоду. Це позбавить зайвого клопоту, пов'язаних з додатковим просушуванням посадкового матеріалу.

Терміни збирання цибулин також залежить від часу закінчення цвітіння конкретного сорту. Викопувати гладіолуси можна лише через місяць після того, як рослини повністю відцвітуть.

важливо!

  • Іноді виникають ситуації, коли викопувати гладіолуси доводиться раніше. Наприклад, якщо на рослинах з'явилися ознаки виникнення якихось хвороб чи поразки шкідниками (наприклад, трипсами).

Після просушування розкладіть весь посадковий матеріал в один шар по ємностях (ящики, коробки, пакети і т.д.), де він зберігатиметься. Дуже важливо, щоб при зберіганні цибулини не стикалися один з одним.

важливо!

Популярні новини зараз

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Показати ще
  • Між цибулинами гладіолусів можна розкласти кілька часточок часнику, який перешкоджатиме появі різних хвороб.
  • Щомісяця перевіряйте весь посадковий матеріал, щоб вчасно видалити цибулини, що захворюють.

Для зберігання гладіолусів найкраще підійде паперовий пакет. У ньому необхідно зробити отвори для того, щоб цибулини дихали. Можеш просто загорнути їх у газетний папір або пакет (теж пробий його в деяких місцях). Також підійде ящик із дерева, оскільки між дошками вже є щілини. А ще квіткові цибулини колись зберігали у капронових панчохах.

Добре зберігаються гладіолуси у льоху чи підвалі. Але не слід забувати, що в будь-якому випадку слід переглядати цибулини, тому що вони можуть загнити, якщо буде надлишок вологи.

Найкращі умови для зберігання бульбоцибулин гладіолусів: температура в приміщенні – +3…+5 градусів, вологість повітря – 80 % та повна відсутність світла.

Взимку можна зберігати гладіолуси на холодному підвіконні або за балконними дверима. Оберніть кожну цибулину чорним папером і складіть їх у поліетиленовий пакет із дірочками для провітрювання. Можна встановити на підвіконня і картонну коробку з тирсою, в якій розміщені цибулини гладіолуса.

А от у холодильник садівники не рекомендують поміщати цибулини. Це може призвести до зростання довгого коріння, що погано позначиться на рослині. Рекомендується залишити цибулини на балконі, який не опалюється, лоджії.

важливо!

  • Цибулини гладіолусів потребують особливого догляду в середині зими. У цей час у гладіолусів період спокою йде до завершення. Це може спровокувати проростання цибулин. Якщо це сталося, тоді потрібно надати гладіолусам гарне розсіяне освітлення. На початку весни пагони сягають 15 сантиметрів. Вони забарвлюються в зелений або червонуватий колір. У такому вигляді гладіолуси залишаються до часу посадки.

Читайте також:

Гладіолуси якого кольору потрібно викопувати раніше за всіх і як їх підготувати до зимового зберігання

У наступному сезоні вони виростуть під два метри: як правильно зберігати цибулини гладіолусів і чим їх помити

Гладіолуси виростуть кривими і короткими: які помилки ви припускаєтеся при зберіганні цибулин цих квітів

Обов'язково це запам'ятайте: у чому потрібно зберігати гладіолуси, щоб їх не загробити