Здатність меліси згладжувати нервові розлади та спазми, знімати судоми, нормалізувати роботу серця та знімати негативні емоції, відома людям ще з часів Плінія. Вже тоді використовували мелісу як антибактеріальний засіб для лікування ран, отриманих на полі бою. Зараз меліса знайшла широке застосування ще й у кулінарії.

І справді, ця пряність відмінно доповнює салати, напої, супи та гарніри. Меліса гармонійно поєднується з рибою, томатами, баклажанами, грибами та огірками. У сухому вигляді ця рослина добре доповнює лимонними нотами запах чорного перцю.

Мало хто знає, але батьківщиною цієї пряної рослини є середземноморські ліси. Тим не менш, у наших широтах дачники чудово навчилися вирощувати мелісу на своїх присадибних ділянках. Так, у природі меліса воліє тінисті ділянки полян, вологі ущелини, на дачах непогано почувається в компанії петрушки або кропу на відкритих сонячних ділянках.

Але не тільки на дачах можна побачити цю ароматну рослину. Дедалі частіше можна зустріти мелісу на підвіконнях міських квартир. Адже це дуже зручно - завжди мати під рукою свіжу пряність і лікарську рослину.

Отже, розміщувати горщик з мелісою найкраще на сонячному підвіконні (схід, південь та захід сонця), інакше листочки рослини будуть не настільки ароматні.

При цьому недолік освітленості в зимовий період все ж таки доведеться компенсувати додатковим підсвічуванням у вигляді люмінесцентної лампи потужністю в діапазоні 40-80 Вт. Її потрібно розміщувати на 60 см над рослиною та включати вранці на 6 годин. Такий режим дозволить вашій мелісі сформувати добре розвинене ароматне цілюще листя.

Популярні новини зараз

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Як відчистити духовку від нагару та застарілого жиру без хімії: методи, які здивують ефектом

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Крім того, важливо пам'ятати, що меліса не любить пряме сонячне світло та протяг. Ця теплолюбна рослина може дати паростки і може існувати при температурі +10 градусів, але оптимальною для її проростання та утримання вважається температура +25 градусів.

Меліса не вимоглива до ґрунтів, але буде краще, якщо забезпечити їй родючий субстрат нейтральної кислотності з гарною водо- та повітропроникністю. Насіння цієї трави не має гарного схожості, тому чим легше буде субстрат, тим краще почуватиметься в ньому меліса.

Полив має бути регулярним, але без старанності, оскільки перезволоження може призвести до захворювань меліси. Поливайте не тільки ґрунт, а й оббризкуйте з пульверизатора надземні частини рослин. Дорослу мелісу поливають тричі на тиждень.

Єдиний аспект, з яким ви можете зіткнутися в процесі вирощування меліси, полягає в тому, що її потрібно підстригати. Якщо з якихось причин ви не приділите цій процедурі належної уваги, будьте готові до того, що рослина займе підвіконня.

Ось і все, що потрібно знати тим, хто хотів би виростити у себе вдома кущ ароматної меліси для того, щоб додавати її листочки до чаю та забути про такі проблеми, як хронічний недосип і нервозність.

Читайте також:

Позбавтеся їх негайно: названі кімнатні рослини, які притягують лихо до вашої оселі

Ваша дачна троянда починає перетворюватися на шипшину: названа проста ознака, за якою це можна визначити

Що почне відбуватися з вашим організмом, якщо ви постійно питимете чай

Ви здивуєтеся їхньому пишному цвітінню: як зберігати хризантеми взимку, щоб радіти наступного сезону