На відміну від більшості садових рослин, які надійно зимують у відкритому ґрунті, із хризантемами все складніше. Ще б пак, коренева система хризантем часто страждає взимку від перезволоження, замокання, утворення крижаної кірки. Через це взимку у відкритому ґрунті можуть вимерзати навіть стійкі сорти. Ось чому варто знати, як правильно зберігати хризантеми взимку, щоб радіти наступного сезону пишному цвітінню.

Так, найчастіше перед настанням морозів кущі хризантем високо підгортають торфом, компостом, легкою рихлою землею - так можна зберегти хризантеми без викопування у відкритому ґрунті.

Однак, важливо, щоб довкола куща не було заглиблень, ямок – місць, де може застоюватись вода. Потім замульчувати торфом або сухим листям шаром від 30 см, у суворі зими додатково хризантеми необхідно закривати агроволокном. Укриття має бути дихаючим і, в ідеалі, сухим. Наприклад, можна накрити особливо цінні рослини ящиком або відром, головне залишити отвори внизу.

До слова, деякі садівники, показуючи, як зберігати хризантеми взимку, для підстрахування викопують невелику яму – приблизно метр і поміщають туди грудку землі з корінням. Зверху засипають землею і тирсою, закидають четиною. Навесні розкопують і пересаджують хризантему на колишнє місце.

З іншого боку, зберігати хризантеми взимку можна і у приміщенні.

Отож, коли температура вже не піднімається вище 5-6°C, і до приходу морозів – хризантеми починають викопувати. Зазвичай, наприкінці жовтня та у листопаді. Потім кореневища підсушують у тіні, щоб зайва земля обсипалася.

Популярні новини зараз

Нова мобілізація та відстрочка: скільки діє "броня" від призову

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Як відчистити духовку від нагару та застарілого жиру без хімії: методи, які здивують ефектом

Показати ще

Далі коріння зберігають у ящиках в торфі, тирсі та ін. в темному прохолодному місце до весни.

Оптимальна температура для зберігання кореневищ хризантем у приміщенні – від нуля до 5-7 градусів, тоді вони не перемерзають і не йдуть у ріст. Краще місце для цього - льох, підвал.

Періодично обприскують водою з пульверизатора, щоб вони не пересохли, але рости рослини не повинні.

Якщо є можливість, то зберігати хризантеми великоквіткові та одноголові взимку можна, пересадивши їх у горщики.

Читайте також:

Про мурашників і мурах на городі ви забудете назавжди: три хитрощі, про які багато хто не знав

Троянда віддячить вам пишними бутонами: як правильно обрізати "королеву саду" на зиму

Ви здивуєтеся результату: вазони з якими рослинами потрібно полити кислим молоком

Не пропустіть цей важливий термін: коли обрізати волоський горіх, щоб у наступному році плоди були з кулак