Сьогодні, 4 листопада, у православному календарі – день пам'яті мучеників Нікандра та Єрмея . Святі мученики Нікандр та Єрмей були християнськими проповідниками, які жили в місті Мирі в Лікії (сучасна Туреччина) у I столітті. Вони були учнями святого Тита, який сам був послідовником апостола Павла. Активно проповідували християнство і багатьох навернули.

А ще 4 листопада - день пам'яті преподобного Іоанніка Великого.

Преподобний Іоаннік Великий був відомим християнським аскетом і чудотворцем, який жив у VI-VII століттях. Він народився в селі Марікат у Палестині в багатій та благочестивій родині. З дитинства прагнув духовного життя і в 18 років залишив світські справи, щоб стати ченцем.

Він знаходився в різних монастирях, де відрізнявся своєю смиренністю, смиренністю, молитвою та постом. В одному з монастирів він зустрів преподобного Георгія, який був його духовним наставником та другом. Разом вони переселилися на гору Олімп у Віфінії (сучасна Туреччина), де було засновано новий монастир.

Преподобний Іоаннікій був обраний ігуменом монастиря і керував ним протягом 40 років. Він був зразком аскетизму та благочестя для своїх підлеглих та всіх, хто приходив до нього за порадою чи допомогою. Він також мав дар чудотворення і багато разів творив чудеса на користь людей. Наприклад, він урятував свого друга Георгія від нападу змії, лікував хворих, годував голодних, зупиняв епідемію та повінь.

Преподобний Іоаннік помер у 85 років. Його тіло було поховано у монастирському соборі, де його мощі продовжують творити чудеса.

Популярні новини зараз

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Віталій Козловський відповів про сестру, яка підтримує росію: "Це легкий хліб"

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Що не можна робити

Цього дня намагалися не виходити зайвий раз із дому, щоб не спричинити лиха. Вірили, що це найгірший день року. Також не позичали нічого, бо вірили, що це віддає щастя. Заборонялося впускати в будинок незнайомців, з ними можуть потрапити в будинок нечисті сили.

Що можна робити завтра

А щоб прогнати погань від свого будинку, малювали над дверима хрести. З цього приводу розкидали у дворі ягоди червоної горобини. Не залишали вікна та двері відчиненими на довгий час, щоб погана енергія не просочилася.

  • На небі пливуть хвилясті хмари – незабаром погіршиться погода.
  • Багато мишей – до холодної зими.
  • Кури чистять пір'я – до снігопаду.

Читайте також:

Перевірено роками: як швидко позбутися щурів у гаражі, льоху та підвалі

Це потрібно знати, щоб не отруїтися: як довго можна зберігати домашню консервацію

Цифри в платіжках вас приємно здивують: прості хитрощі, які дозволять заощадити на воді