Підвищення податків на паливо, яке розпочалося з 1 липня, призвело до зростання цін на паливо в Україні. Очікується, що така тенденція зростання цін на пальне збережеться до кінця 2023 року, але наступного року ціни мають стабілізуватися, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Звіт про інфляцію Національного банку України (жовтень 2023 року).

Ціна на пальне зросла на 6,2% у річному обчисленні у вересні через повторне запровадження повного оподаткування, що безпосередньо сприяло збільшенню індексу споживчих цін на 0,7 процентного пункту у 2023 році. Зростання світових цін на нафту також відіграло свою роль.

Короткостроковий прогноз передбачає подальше прискорення ціни паливо, що опосередковано вплине ціни на інші товари та послуги.

Очікується, що з наступного року ціни на пальне стабілізуються, оскільки світові ціни на нафту поступово знижуються.

"З наступного року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту", - йдеться в огляді.

З 1 липня 2023 року в Україні підвищено податки на паливо, що призведе до збільшення цін на бензин приблизно на 10-12 гривень та на дизельне паливо на 8-10 гривень. Роздрібні ціни на бензин та дизпаливо в Україні зросли приблизно на 4 гривні у липні, ще на 4-5 гривень у серпні, на 2-2,5 гривні у вересні та на 40-70 копійок у жовтні.

Популярні новини зараз

Теплиця теж потребує догляду перед морозами: як провести дезінфекцію ґрунту правильно

Тепер буде зовсім важко: кого з українців позбавлять пільг на оплату комуналки

Ботокс, хірурги чи все ж правильний спосіб життя? Тіна Кароль. Оля Полякова і Маша Єфросиніна розповіли секрети молодості

Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

Показати ще

Читайте також:

Не викликайте лиха: чому маленьких дітей ні в якому разі не можна підкидати вгору

PIN-UP Foundation допоміг облаштувати ХАБ для дітей, які постраждали від війни

Пральну машинку доведеться викинути на звалище: що в ній не можна прати, щоб не загробити барабан