Ніхто не сперечатиметься, що виноград - це широко поширена культура на території України. При цьому до зони виноградарства давно входить не лише Чорноморське узбережжя, а й північні точки України. Багато садівників вже починають замислюватися про підготовку винограду до зими.

І справді, ближче до зими кущі винограду потрібно обробити від шкідників, прикапати на зиму, а ґрунт удобрюють для майбутніх посадок. Але найголовніше правило у догляді за виноградом восени – це правильне обрізання.

І справді, грамотне осіннє обрізання дозволить отримати хороший урожай на наступний рік, повністю розкрити потенціал куща, а також забезпечує його довге здорове життя.

Так, насамперед потрібно пам'ятає, що у вересні та жовтні обрізати виноград ще занадто рано, адже рани на лозі гояться дуже довго і рослину такими діями можна погубити. Крім того, якщо обрізати виноград рано, то крім незагоєних ран можна отримати додатковий клопіт. Коренева система та лоза не встигнуть отримати потрібну кількість поживних речовин, необхідних для зимівлі.

Найкраще обрізати виноград на зиму перед укриттям, наприклад, у листопаді. Якщо орієнтуватися за погодою, то обрізку винограду потрібно проводити після заморозків, через два - три тижні після того, як з нього опаде листя. У цей час лоза припиняє деревенети. На зиму потрібно залишити тільки ту частину, яка одеревеніла до заморозків.

важливо!

Популярні новини зараз

Донька Олі Фреймут не соромиться обожнювати жінок привселюдно: як живе Злата в США, фото

Володимир Зеленський розповів, як переможе Україна: рішення мають бути ухвалені з жовтня по грудень

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Показати ще
  • Не варто боятись обрізати виноград! Правильно видаляти щороку 70-80% приросту!

Отже, правильний спосіб обрізання винограду полягає у проріджуванні лози поточного року так, щоб вона не робила густий кущ. При цьому повністю вирізають приблизно третину стебел і вкорочують слабкі прутики до чотирьох бруньок, а сильні до шести.

Частина лози, що залишилася, повинна бути повністю здеревілою і дозрілою, а ось гілки винограду, які тонші за олівець, підлягають повному видаленню.

Важливі поради про те, як і коли обрізати виноград восени:

  • Для того щоб підійти до етапу обрізки, повинна бути добре дозріла лоза яскраво-коричневого кольору.
  • Приступати до обрізки винограду можна тільки тоді, коли все листя опало.
  • Потрібно залишати тільки здорові та гарної товщини гілки. Пам'ятайте, що щорічно на виноградних кущах з'являється більше бруньок, пагонів та грон, ніж коренева система винограду може забезпечити. Тому варто обрізати зайві пагони, оскільки за кілька років плоди стануть дрібними і можуть втратити свої смакові якості.
  • Не шкодуйте виноград! Якщо обрізати тільки верхні гілки, наступного сезону їх стане вдвічі більше. В результаті буде багато гілок, які не даватимуть плодів.
  • Лоза повинна розташовуватись горизонтально, тільки в такому випадку вона дає хороший урожай, адже поживні речовини та сік розподіляються між усіма гілками рівномірно.

Читайте також:

Щоб виноград не пропав: як потрібно підготувати виноградник до зими та морозів

Це просто божественно: домашнє вино з дачного винограду за грузинським рецептом

Якраз для сезону винограду: як зробити справжню грузинську чачу в домашніх умовах

Називається "жіночі витівки": рецепт виноградного варення з м'ятою або мелісою