Цієї осені на різні групи товарів в Україні очікується зростання цін під впливом таких факторів, як інфляція, умови збирання врожаю та війна.

Про це пише «glavred»

Народний депутат, голова парламентського комітету Ради з аграрної та земельної політики Олександр Гайду прогнозує, що найближчим часом ціни на овочі, фрукти та молочну продукцію зростуть.

Його прогноз передбачає поступове підвищення цін на овочі та фрукти, з приростом 5-10% щомісяця. Очікується, що на молочні продукти також подорожчатиме, хоча й помірніше, приблизно на 3-5%.

"Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх потрібно зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, які не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства , у яких є склади, намагаються "розтягнути" реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою", – сказав Гайду.

Гайду пояснив, що типове осіннє підвищення цін на овочі та фрукти пов'язане з необхідністю їх зберігання у спеціалізованих приміщеннях у холодну пору року.

Популярні новини зараз

Лілія Ребрик без макіяжу показала, як виглядає її донька: "Відчуває моє дихання..."

З 25 вересні діставати чоботи та шапки? Синоптикиня розповіла про погоду на наступному тижні

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Ця необхідність зберігання призводить до збільшення виробничих витрат і скорочення поставок, оскільки ферми, що не мають таких потужностей, прагнуть продати свою продукцію до настання холодного сезону, тоді як ферми, які мають можливості зберігання, намагаються продовжити продаж до літа, коли ціни будуть вищими.

Незважаючи на очікуване зростання цін, Гайду підкреслив, що багато продуктів цієї осені все одно будуть дешевшими порівняно з минулим роком.

Однак у Комітеті з аграрної та земельної політики прогнозують, що курячі яйця, швидше за все, збережуть позицію лідера цін у 2023 році.

Традиційно у новорічні свята ціни на яйця зростають, і очікується, що дюжина коштуватиме близько 75 гривень.

"Зараз ми знаходимося в точці, коли зменшується пропозиція від домогосподарств і ціна починає підніматися нагору. Тому велика ймовірність того, що до новорічних свят ціни досягнуть показника минулого року, коли яйця на полицях коштували близько 75 грн за десяток", – пояснюють фахівці.

Примітно, що більшість яєць в Україні виробляється на невеликих фермах, що сприяє динаміці цін.

Гайду докладно зупинився на ситуації з яйцями, заявивши: «Зараз ми перебуваємо в точці, коли пропозиція з боку домогосподарств скорочується, а ціна починає зростати.

Тому існує висока ймовірність того, що до новорічних свят ціни досягнуть рівня минулого року, коли яйця на прилавках коштували близько 75 гривень за дюжину».

Прогнози на осінь надав Інститут аграрної економіки (ІАЕ). Очікується підвищення цін на різні продукти, як-от яблука (до 18-20 гривень за кілограм), виноград (до 100 гривень за кілограм), апельсини (до 80 гривень за кілограм), банани (до 50 гривень за кілограм).

Також білокачанна капуста (до 8 грн за кілограм, +15%), буряк (до 8,50 грн за кілограм, +12%), цибуля (до 14 грн за кілограм, +15%), морква (до 9 грн/кг) , +11%) та картопля (до 9,5 грн/кг, +12%). Ці прогнози вказують на можливість підвищення цін на цю продукцію у жовтні та листопаді.

Читайте також:

Ігор Кондратюк розповів, скільки насправді йому винен Віталій Козловський: на розплату піде 53 роки

Дуже несподівано: в Україні різко подорожчав найпопулярніший овоч. Що відбувається з цінами

На неї всі задивлятимуться: Skoda розсекретила свій новий флагманський автомобіль