В Українському парламенті зареєстрували законопроект №10166, який пропонує запровадити особливий податковий режим для доходів, отриманих фізичними особами, які займаються певними видами діяльності. Цю інформацію передав народний депутат Ярослав Желєзняк через Telegram.

Суть законопроекту полягає у спрощенні оподаткування для більш ніж 500 000 самозайнятих людей, таких як кур'єри, таксисти, майстри манікюру, перукарі та інші (загалом 20 видів діяльності). Також він спрямований на встановлення правил для діяльності онлайн-платформ, щоб відповідати європейським стандартам та вимогам Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією між операторами цифрових платформ.

Що пропонує цей законопроект:

  1. Встановлення чіткого та зрозумілого регулювання для онлайн-платформ, таких як Uber, Bolt, Uklon, Glovo та інших, які використовують понад 300 000 самозайнятих водіїв та кур'єрів.

  2. Платформи надаватимуть інформацію про доходи цих самозайнятих осіб податковим органам, що дозволить боротися з неофіційними готівковими платежами.

  3. Додаткові доходи для державного бюджету та спрощені умови для самозайнятих громадян із податковою ставкою 6%, без необхідності реєструвати себе як фізичних осіб-підприємців та подавати складні звіти.

    Популярні новини зараз

    Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

    Війна в Україні не закінчиться ні цього року, ні наступного: європейський міністр оборони зробив страшну заяву

    Тепер готую котлети тільки так: рецепт та секрети страви, про які ви не знали

    Лесю Нікітюк знайшли в кущах в рідному місті: "Гусінь мене не з'їсть"

    Показати ще
  4. Участь у новій системі буде добровільною. Ті, хто вважають за краще залишатися в старій системі, можуть це зробити.

Законопроект охоплює тих, хто заробляє додаткові кошти до своєї основної роботи, наприклад, у сферах сезонної діяльності, а також громадян, які не хочуть реєструвати себе як фізичних осіб-підприємців через труднощі з цим пов'язані. Нова система дозволяє працювати без складних податкових звітів, і податок автоматично утримуватиметься з рахунку громадян. Але щоб скористатися цією системою, необхідно відповідати певним критеріям.

Законопроект також визначає податкові ставки: 6% на доходи, що не перевищують 153 мінімальні зарплати, та 18% на суму, що перевищує цей рівень. Громадяни, які працюють у цій системі, повинні взаємодіяти лише з реєстраторами розрахункових операцій.

Цей законопроект покликаний спростити податкову систему для самозайнятих громадян та підвищити прозорість у сфері онлайн-платформ, що принесе додаткові доходи до бюджету країни та спростить податкові зобов'язання для громадян.

Читайте також:

У жодному разі не робіть цього: чому на поминках категорично заборонено їсти вилками

Цей секрет зберігали навіть наші бабусі: для чого розкладають соснові шишки вдома

Це має знати кожен: як самостійно перевірити рівень цукру в крові, перебуваючи вдома