До редакції звернулася Галина Варшавська із Харкова. Наразі читачка проживає у гуртожитку у Вінниці, має статус «внутрішньо переміщена особа» (ВПО). Вона розповіла, що підприємство «Харківгаззбут» нарахувало до заборгованості за комунальні послуги ще пеню та 3% річних та подало на пенсіонерку до суду.

На жаль, наша читачка не вказала, чи мешкає ще хтось у її квартирі у Харкові. Можливо, пенсіонерка поїхала до іншого міста, а хтось із її близьких живе там та користується комунальними послугами.

Кожна ситуація – індивідуальна. Тож розглянемо кілька.

  1. неустойки (штрафів, пені);

  2. інфляційних нарахувань;

  3. відсотків річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та (або) неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Можете позиватися до суду, якщо вважаєте, що ваші права порушені.

Щодо того рішення суду, про яке ви повідомляєте, складно щось порадити, не знаючи змісту позовних вимог підприємства до вас – який період оплати було нараховано, кількість мешканців.

Про строки оскарження рішення суду

Відповідно до частини 1 статті 354 ЦПК, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на рішення суду – протягом п'ятнадцяти днів з дня його оголошення.

  • Якщо на судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

  • Якщо термін оскарження не минув , ви можете звернутися до центрів безкоштовної правової допомоги, щоб допомогли написати апеляційну скаргу, враховуючи ваші документи або аргументи.