Українці, які не відмовляють собі у чашці запашного чаю щодня, мають можливість суттєво економити на коштах на догляд за рослинами. Ще б пак, якщо накопичити трохи використаної заварки, то вона використовується і для підготовки землі до посадки, і для вирощування розсади, і для підживлення рослин, і для мульчування на присадибній ділянці.

Поліпшувач грунту .

Спитий чай (особливо листовий) — доступний, дешевий та екологічний засіб для покращення структури ґрунту. Заварка робить грунт суміш більш пухкою, а це означає проникнення повітря і вологи.

Рекомендується додавати листя чаю із розрахунку 0,5 кг на 1 кв. м.

Мульча .

Популярні новини зараз

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Путін такого не очікував: російські військові масово труяться в Україні - почався справжній мор

Потап розповів про вагітність Настя Каменських і дітей: хоче і хлопчиків, і дівчат

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Ще один розумний спосіб дати друге життя спитому чаю – використовувати його як мульчу. Заварене чайне листя затримуватиме вологу і, поступово розкладаючись, підтримуватиме «життя» у верхньому шарі ґрунту.

Крім того, чайна мульча пригнічує зростання бур'янів: полотити грядки доведеться рідше.

Добриво .

Використовувати чайне листя як екологічно безпечне добриво можна у будь-якій фазі росту рослин. Вносити такі чайні підгодівлі дуже легко – достатньо прикопати їх у верхньому шарі ґрунту у пріствольних колах. Поступово розкладаючись, добриво насичуватиме ґрунт азотом. Великий плюс такого добрива в тому, що воно має пролонговану дію і віддає елементи поступово.

Також не завадить закопати в ґрунт разом із заваркою трохи золи. Якщо ви плануєте вносити заварку під посадку, заздалегідь її рекомендується висушити. Висохлий спитий чай можна засипати прямо в лунки.

Якщо п'єте чай із цукром, перед використанням таку заварку необхідно промити. Інакше, на «солодке» приповзуть мурахи.

Компост .

Найпростіший спосіб максимально ефективно використовувати спиту чайну заварку – додавати її до компостної купи. Чай збагатить ваш компост корисними для рослин елементами. Зокрема спить заварка — натуральне джерело азоту.

Крім того, листя чаю за рахунок дубильних речовин, що містяться в ньому, активізують процеси розкладання, а це означає, що компост перепреє швидше.

Перед тим, як додати чайне листя в компостну купу, обов'язково переконайтеся, що пакетик і бирка не містять синтетичних елементів, які не переробляються мікроорганізмами. Такі матеріали зазвичай гладкі на дотик, і сплутати їх із папером складно. Якщо чайний пакетик не є натуральним, видаліть його перед компостуванням.

Читайте також:

Спробуйте бабусин секрет: для чого досвідчені господині кидають шматочок мила на сковорідку

Ви збиратимете яйця по 20 штук на день: чим годувати курок на зиму, щоб вони добре мчали

У будинок прийдуть нечисті сили: чому не можна ввечері дивитися у дзеркало

Скасування осінніх канікул: що потрібно знати батькам Названі головні області