Мода на гладіолуси ніколи не проходить, а останнім часом, коли селекціонерами виводяться все нові сорти чи гібриди, інтерес до цих квітів та любов до них лише зростає. Ось тільки не всі квіткарі знають як правильно зберегти взимку цибулини гладіолусів, щоб наступного сезону отримати пишні та елегантні суцвіття.

І справді, багато садівників, які купують цибулини квітів для посадки, турбуються, як зберігати гладіолуси взимку в домашніх умовах, адже наступного року хочеться знову милуватися такими прекрасними квітами, що символізують чоловіче благородство.

Отже, після викопування цибулин гладіолусів, просушувати їх потрібно у два етапи. Перший тиждень при температурі + 27…+29 градусів, а наступний місяць – за +18…+21 градусів. Вологість повітря при цьому має становити 70%.

В ідеалі в перші 3 дні бульбоцибулини гладіолусів слід просушити на відкритому повітрі – у дворі, під сонцем. У цьому випадку вони частково знезаразяться під ультрафіолетом, а лусочки добре підвітряться. Але на ніч їх треба прибирати в приміщення — ризик заморозків у другій половині вересня дуже великий, до того ж холодними ночами бульбоцибулини відволожуватимуться, а цього не потрібно.

Далі просушені цибулини потрібно розкласти в один шар картонні коробки або ящики вільно, щоб вони не стикалися.
важливо!
  • Багато хто рекомендує перед відправкою на зберігання очистити бульбоцибулини від лусок, але краще все ж таки їх залишити - це природний захист від механічних пошкоджень.

Найкращі умови для зберігання бульбоцибулин гладіолусів: температура в приміщенні – +3…+5 градусів, вологість повітря – 80 % та повна відсутність світла.

При цьому найголовніше для нормального зберігання цибулин гладіолусів до весни, щоб вони не втратили зайву вологу. Цього можна досягти, помістивши в якусь оболонку. Найпростіше повністю вмочити цибулини в глиняну бовтанку. Просушити і в такому вигляді зберігати до весни в ящику з піском або тирсою.

важливо!

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще
  • Якщо в процесі зберігання на бульбоцибулинах з'явилися плями, треба вирізати їх ножем до здорової тканини і замазати рану зеленкою - це запобігатиме поширенню хвороби.

Читайте також:

Гладіолуси якого кольору потрібно викопувати раніше за всіх і як їх підготувати до зимового зберігання

У наступному сезоні вони виростуть під два метри: як правильно зберігати цибулини гладіолусів і чим їх помити

Гладіолуси виростуть кривими і короткими: які помилки ви припускаєте при зберіганні цибулин цих квітів

Обов'язково це запам'ятайте: у чому потрібно зберігати гладіолуси, щоб їх не загробити