Ні для кого не секрет, що плоди волоського горіха здавна користувалися великою популярністю в Україні. Ще б пак, відомо їх застосування як у кулінарії, так і в лікувальних цілях. При цьому не оминула народна любов своєю увагою та шкаралупу від горіха. Зовнішню оболонку використовували насамперед для виготовлення різних настоянок та відварів. Але, як виявилося, на цьому сфера застосування шкаралупи волоського горіха не вичерпується. Слід лише уважніше придивитися до її складу, щоб зрозуміти, де можна ефективно використовувати шкірку волоського горіха.

Отже, до складу шкаралупи волоського горіха входить:

  • як і багато рослин, вона більш ніж на 60% складається з клітковини;
  • речовини екстрактивного типу також займають солідний об'єм у її складі – понад 35%;
  • білки становлять 2,5% її обсягу, а жири – 0,8%;
  • близько 2% займають зольні сполуки;

Але, крім цього, до складу шкірки входять:

  • амінокислоти;
  • стероїди та алкалоїди;
  • органічні, у тому числі фенолкарбонові кислоти;
  • кумарин;
  • протеїни;
  • вітаміни та мікроелементи;
  • дубильні речовини.

Багато з цих речовин у тому чи іншою мірою впливають на ростові процеси, що відбуваються з рослинами. Деякі їх у невеликих кількостях служать стимуляторами зростання, особливо розвитку кореневої системи. При збільшенні використовуваної концентрації вони можуть послужити інгібіторами зростання і розвитку.

Дубильні та деякі інші речовини можуть служити для відновлення пошкоджених тканин у рослинах, здатні боротися з багатьма шкідливими мікроорганізмами.

Популярні новини зараз

Пенсії підвищать на півтори тисячі

Грунт пухкий і буквально розсипається в пил: чим посипати землю, щоб таки отримати добрий урожай

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Нова мобілізація та відстрочка: скільки діє "броня" від призову

Показати ще

Так, шкірку горіха дуже добре використовувати як дренаж. Наприклад, при вирощуванні розсади або кімнатних рослин при пересадці дно кожного горщика або контейнера встеляють шаром шкаралупи висотою від 2 до 5 см, залежно від величини самої ємності. Зверху ємність заповнюють ґрунтом на глибину не менше ніж висота дренажного шару.

А ось за наявності великих обсягів шкаралупи волоського горіха її активно використовують як мульчуючий матеріал на городі та в саду. Тобто для збереження оптимальної вологості ґрунту, щоб не знадобилося зайвий раз поливати рослини. Під дерева і чагарники можна використовувати або половинки шкаралупи, або шматочки, величиною близько 1,5-2 см. Для мульчування квітників і грядок на городі шкаралупу подрібнюють молотком до дрібнішої фракції. Оптимальний розмір шматочків не повинен перевищувати 0,5 см. Щоб мульча виконувала не тільки вологоутримуючу функцію, але й захищала від бур'янів, необхідно робити товщину шару не менше 4,5-5 см.

А ось найбільші шматочки шкаралупи можна застосувати для створення або оформлення доріжок у саду чи городі. В цьому випадку товщина шару має бути вже значно більшою – від 10 см і навіть більше.

Читайте також:

Не будуть гірчити і псуватись: як і де правильно зберігати волоські горіхи

Не викидайте горіхову шкаралупу: ось чим вона корисна для дачі чи городу

Як швидко відкрити волоські горіхи, навіть якщо вони дуже погано чистяться. Проста хитрість