Пенсійний фонд України запровадив зміни, які дають змогу деяким українцям виходити на пенсію достроково, навіть до досягнення 60-річного віку. Цю зміну внесено Законом України від 15 лютого 2022 року № 2040-IX, який набрав чинності 30 квітня 2022 року, вносячи зміни до пенсійного законодавства.
Про це пише «napensii»
Закон допускає дострокове призначення пенсії за старістю особам, трудовий договір яких було розірвано з ініціативи роботодавця у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці. Ці зміни можуть включати ліквідацію, реорганізацію, банкрутство, реструктуризацію підприємства чи скорочення чисельності чи штату співробітників.
Умови дострокового призначення пенсії такі:
Особа була звільнена з роботи з ініціативи роботодавця у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці.
На день звільнення особі залишилося не більше як півтора року до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України «Про обов'язкове державне пенсійне страхування».
У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі
Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз
А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини
Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці
Людина стала на облік у державній службі зайнятості і не знайшла відповідної роботи.
У людини накопичилося повне страхове покриття, яке становить 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.
Крім того, право на пенсію за півтора роки до досягнення пенсійного віку можуть мати й особи, трудовий договір яких було розірвано за станом здоров'я, яке не дозволяє виконувати свою посаду. Ця зміна забезпечує більшу гнучкість при достроковому виході на пенсію у конкретних випадках.
Читайте також:
Про це досі не всі знають: до яких лікарів ви можете потрапити без направлення
Не будуть гірчити і псуватись: як і де правильно зберігати волоські горіхи
Навіть дві тарілки розлетяться за хвилину: рецепт найсмачніших печериць, обсмажених у пивному клярі