Виявлення глиняної писанки, або прикрашеного великодні яйця, віком понад 1000 років, неподалік міста Володимира на Волині, є захоплюючою археологічною знахідкою. Унікальність цього артефакту полягає у його віці і в тому, що він покритий глазур'ю – гончарним покриттям. Хоча в яйці є дірка, точне призначення залишається загадкою.

Про це пише «apostrophe»

Цей давній витвір мистецтва має історико-культурне значення, що відображає існування на Волині ранньохристиянських традицій і, можливо, навіть давніх язичницьких вірувань. Орнаменти, що добре збереглися, і історичний контекст роблять це відкриття цінним доповненням до спадщини цього регіону.

Артефакт передано у дар Волинському краєзнавчому музею, де пройде експертизу у реставраторів та буде представлено відвідувачам музею. Він дає уявлення про культурні практики та майстерність регіону в давні часи.

Унікальна знахідка на Волині

"Виріб відрізняється гарною безпекою та якісним орнаментом. Швидше за все, він використовувався як сакральний виріб і був дуже цінним. Ми можемо говорити вже про існування технології поливи на території Волині і що виготовлення писанок було поширене в ранньохристиянські часи, коли паралельно з християнством у нас ще були язичницькі вірування", – розповів керівник відділу Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба.

Популярні новини зараз

Скільки тепер доведеться платити навіть за стару квартиру: що потрібно знати про нові податки

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

Читайте також:

Не будуть гірчити і псуватись: як і де правильно зберігати волоські горіхи

Навіть дві тарілки розлетяться за хвилину: рецепт найсмачніших печериць, обсмажених у пивному клярі

Можна потрапити на велику суму: названо 3 головні помилки при прогріванні машини в холоди