Місяць не дає спокою вченим уже багато років. Вважається, що вона з'явилася близько 4,5 мільярда років тому, а сформувався Місяць із фрагментів, викинутих у космос після зіткнення Землі з Теєю — гіпотетичною планетою розмірами приблизно з Марс. Вчені припускають, що на орбіті ці фрагменти швидко зібралися в нове небесне тіло, яке поступово охололо, перетворившись на супутник. На сьогоднішній день поверхня Місяця холодна і вкрита найтоншим пилом, проте те, що відбувається в її надрах, відомо погано.

І ось стало відомо, що ядро ​​Місяця виявилося дуже схожим на земне. Це встановило ретельне дослідження вчених під керівництвом астронома Артура Бріо з Французького національного центру наукових досліджень, опубліковане в журналі Nature, повідомляє ScienceAlert .

Дослідники сподіваються, що результати їхньої праці допоможуть вирішити довгі суперечки про те, чи є "серце" Місяця твердим або розплавленим, а також призведуть до більш точного розуміння історії Місяця та Сонячної системи загалом.

Повідомляється, що в ході дослідження астроном Бріо та його колеги зібрали дані космічних місій та експериментів з лазерної локації Місяця, щоб скласти профіль різних місячних характеристик. Потім вони провели моделювання з різними типами кернів (проб), щоб визначити, які найбільш точно відповідають даним спостережень.

У результаті вчені зробили кілька цікавих висновків:

  • більш щільний матеріал усередині Місяця падає до центру, а менш щільний матеріал піднімається нагору;
  • місячне ядро ​​дуже схоже на земне – із зовнішнім шаром рідини та твердим внутрішнім ядром (зовнішнє ядро ​​має радіус близько 362 кілометрів (225 миль), а внутрішнє – близько 258 кілометрів (160 миль);
  • внутрішнє ядро ​​Місяця має густину близько 7822 кілограмів на кубічний метр, що дуже близько до густини заліза.

Здригнувся весь космос: у NASA зафіксували загадковий надпотужний вибух

Популярні новини зараз

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Румуни попросили Україну збивати російські дрони - сталося непорозуміння, але українці регочуть: "Член НАТО просить захистити..."

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Щось масштабне готується: у розвідці розповіли, як Росія передала ХАМАС захоплену в Україні зброю

Вони ніколи не підведуть: названі найпрактичніші та надійніші автомобілі.