Сьогодні, 9 жовтня, у Православній церкві відзначаються два церковні свята. У цей день вшановується пам'ять святого Апостола Якова, одного з дванадцяти учнів Ісуса Христа. Цього ж дня святкується і пам'ять преподобного Андроніка та його дружини Афанасії.

Детальніше про день 9 жовтня, його історію, прикмети, заборони та традиції читайте в нашому матеріалі.

Яків був сином Зеведея та Саломії, народився в Галілеї та був рибалкою. Він був найближчим учнем Ісуса, був присутнім при багатьох важливих подіях і став першим з апостолів, які постраждали за віру в Христа. Його мощі були перенесені до Іспанії, де він проповідував Євангеліє, і місто Сантьяго-де-Компостела стало його основним місцем паломництва. Цього ж дня святкують і пам'ять

Преподобний Андронік та його дружина Афанасія жили у V столітті і після смерті своїх дітей повністю віддали себе служінню Богу. Андронік став ченцем, Афанасія – монахинею, і вони прожили довгі роки в чернечій обителі, служачи бідним та хворим. Обидва свята об'єднують відданість вірі та служіння ближнім, і вони нагадують нам про важливість цих цінностей у християнському житті.

Прикмети 9 жовтня

Ну розглянемо погоду сьогодні, якщо на небо випав сніг, то удача супроводжуватиме вас протягом усього року. Якщо лисиця багато гавкає, це може свідчити про швидку зміну погоди. Навіть якщо на вулиці морозно, але якщо кріт викидає свіжу землю, то незабаром настане потепління.

Що краще не робити 9 жовтня

Згідно з народними віруваннями, 9 жовтня не слід згадувати минуле, а краще зосередитись на майбутньому. Вважалося, що жаль про минулі події приверне до нас небажані наслідки. Крім того, 9 жовтня вважався несприятливим для занять трудомісткою фізичною роботою через можливість отримати травму. Тому мудрі люди воліли відмовлятися від таких справ.

Популярні новини зараз

Скрізь цю стіну ще треба пробитися: 5 найхолоднокровніших знаків Зодіаку, емоції яких важко дізнатись

Так курячі ніжки ви ще не готували: рецепт простих та ароматний сосисок у духовці

Довгоочікувана індексація пенсій: що отримають пенсіонери та про що попереджає Кабмін

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Що можна робити 9 жовтня

Відповідно до традицій, 9 жовтня можна розпочати заготівлю дров. Вірили, що дрова, зібрані саме в цей період, горітимуть краще, бо вони вже звільнилися від зайвих соків та вологи. Також цей день вважався сприятливим для приготування каші із пшениці, яку мололи спеціальним чином цього дня. У кашу додавали шматочок сала та пригощали нею всіх бажаючих.

Читайте також:

Вводитимуться спеціальні бали: українцям розповіли, як почнуть нараховувати пенсії

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого чекати