Виявлення кремованих останків, бронзового дзеркала-скриньки та залізних цвяхів на узбіччі дороги в Єрусалимі пролило світло на загадкову могилу періоду еллінізму. У гробниці, що датується третім чи четвертим століттям до нашої ери, знаходилися останки молодої жінки, а супутній інвентар наводив на думку про високостатусну грецьку куртизанку або гетер.

Про це пише «УНІАН»

Особливе значення має наявність у похованні бронзового дзеркала-скриньки, що добре зберігся. Такі дзеркала були предметом розкоші в Стародавній Греції, їх зазвичай набували як весільний посаг або дарували елліністичні військові чи політичні діячі своїм куртизанкам.

"Найбільш хвилююче питання, яке виникло у зв'язку з цим відкриттям, полягало в тому, що робить могила гречанки на шосе, що веде до Єрусалиму, далеко від будь-якого місця або поселення того періоду?" – каже археолог Гай Штибель.

Ця знахідка свідчить про високий статус жінки та вказує на те, що вона, ймовірно, супроводжувала високопоставленого члена елліністичної армії чи уряду. Гетери, споріднені з японськими гейшами, надавали армійським офіцерам і чиновникам різні послуги, включаючи потенційні "відверті" зв'язки.

"Якість виготовлення дзеркала настільки висока, що воно збереглося у відмінному стані і виглядало так, ніби було зроблено вчора", - кажуть археологи.

Популярні новини зараз

Догляд за полуницею у вересні: правила поливу, обробки та підживлення

Пообіцяли йому перемогу у війні: стало відомо, з ким міг радитися путін, нещодавно теж їздив до них

Тепер розпочнуться важкі часи: українців у Німеччині позбавляють статусу тимчасового захисту – що треба знати

Взимку вона шикарно підходить під картоплю: рецепт пряного та малосольного оселедця по-корейськи

Показати ще

Дивовижна знахідка археологів

Археологи вважають, що наявність такого вишуканого предмета поруч із кремованими останками вказує на те, що "це могила жінки грецького походження, яка супроводжувала високопоставленого члена елліністичної армії чи уряду".

Розташування могили далеко від елліністичних поселень в Єрусалимі викликає питання, але наявність цих артефактів вказує на можливий зв'язок з кампаніями Олександра Великого або війнами діадохів, конфліктами між генералами Олександра, які претендують на його місце. Це відкриття дає цінну інформацію про соціальний та історичний контекст періоду еллінізму в регіоні.

Читайте також:

Церковне свято 29 вересня: намагайтеся цього дня не витрачати гроші. Що ще заборонено

Деякі з них навіть не їли вдома: чим годують російських військовополонених в Україні. Фото

Як зменшити суму у платіжках: українцям розповіли важливі хитрощі