Після кількох успішних українських ударів по російських зенітно-ракетних системах С-400 передбачається, що Росія може втратити перспективи експорту цієї зброї за кордон, повідомляє видання Defense Express, що спеціалізується на тематиці зброї.

Про це пише «УНІАН»

Автори стверджують, що російська система С-400 – не найяскравіша зірка в експорті озброєнь. І це незважаючи на російську пропаганду, яка стверджує, що С-400 успішно конкурує на світових ринках і перевершує всі західні розробки.

Наразі лише чотири країни у світі мають на озброєнні системи С-400: Росія, Білорусь, Китай, Туреччина та Індія. Крім того, кількість комплексів С-400, що експортуються, обмежена.

Наприклад, у 2014 році Росія погодилася поставити Китаю два полкові комплекти С-400. Перший був поставлений 2018 року, другий — 2020 року. Загальна вартість операції оцінюється більш ніж у 3 мільярди доларів. Однак пізніше з'явилася інформація, що станом на 2021 рік Росія не повністю виконала свої зобов'язання щодо постачання всього обсягу замовлених ракет до Китаю.

Купівля Туреччиною С-400 у 2017 році стала спірним кроком, що виник через розбіжності зі Сполученими Штатами з приводу відмови продавати системи Patriot. У результаті Туреччина придбала один полковий комплект С-400 у чотирьох дивізій за 2,5 мільярда доларів. Зазначається, що і Китай, і Туреччина можуть використовувати російські системи ППО для розробки власних систем ППО.

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Kyivstar, Vodafone та Lifecell приготуватися: тепер почнуться штрафи через відключення світла

"Нова" мобілізація: що загрожує українцям, які виїхали за кордон

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

У 2018 році Індія підписала контракт на постачання п'яти полкових комплектів С-400 на суму 5,5 млрд. доларів, проте контракт не був виконаний у строк. За наявною інформацією, в Індію було перекинуто лише два полкові комплекти.

Автори публікації стверджують, що, незважаючи на масові російські повідомлення про інтерес до С-400 з боку потенційних покупців, фактична кількість країн, що набувають системи, обмежена. Навпаки, американська система Patriot має 18 операторів і два жорстких контракти.

"Тобто чотири країни, з яких об'єктивно лише дві могли закупити щось інше - це точно не про "бестселера" на ринку озброєння. Але в РФ дійсно змогли створити цей міф за рахунок того, що масово повідомляли про "цікавість" до С" -400 "потенційних" покупців. І це в той час, коли той же Patriot має 18 поточних операторів і два тверді контракти", - кажуть автори публікації.

Крім того, видання передбачає, що відеозапис знищення С-400, знятий камерою безпілотника, що знаходиться неподалік, навряд чи підвищить популярність російської системи ППО на світовому ринку.

Читайте також:

Останні дні Путіна: армію знищено, економіку зруйновано. У США зробили історичну заяву

Машину одразу викине на зустрічну смугу: чому може луснути шина і що треба знати

Арестович - про удар Севастополя: "Звідти здійснювалося управління всім Чорноморським флотом, включаючи кораблі-носії крилатих ракет"