В Україні планують ввести кримінальну відповідальність за насильство або погрози на адресу медиків

В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за погрози або насильство щодо медичних працівників. Відповідний законопроєкт №5124 підтримали члени Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Про це стало відомо в ході засідання комітету, яке транслювалося в facebook.

У ході засідання 10 членів Комітету підтримали законопроєкт №5124, а 4 парламентарі не голосували.
"Підтримати проєкт закону... №5124 доопрацьований і запропонувати комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з підготовки цього законопроєкту, рекомендувати ВР у першому читанні прийняти його за основу", - йдеться в рішенні.
У разі прийняття даного законопроєкту за загрозу вбивства медика можна догодити за ґрати на 2 роки. У разі умисного нападу на медичного працівника та нанесення травм легкої або середньої тяжкості зловмиснику загрожує позбавлення волі строком до 5 років. За нанесення важких травм покарання суворіше: від 5 до 12 років в'язниці.
Варто зазначити, що з 1 квітня в Україні запрацювала програма медичних гарантій на 2021 рік, що включає в себе нові медичні послуги. Одним з нових пакетів послуг передбачається супровід пацієнтів з туберкульозом у свого сімейного лікаря. Нововведення стосується, тільки тих хворих, які не виділяють бактерії і не можуть заразити оточуючих. Також вводяться мобільні психіатричні бригади для надання медичних послуг за адресою пацієнта.
Раніше портал Hyser повідомляв, що Міністерство охорони здоров'я пропонує введення нової форми лікарняних.
Також портал Hyser інформував, що в Україні істотно піднімуться тарифи на медичні послуги. Зокрема подорожчають пологи, а також надання допомоги новонародженим вагою менше 1500 грамів.
Крім того портал Hyser інформував, що лікарі розповіли, які аналізи входять в програму медичних гарантій і робляться абсолютно безкоштовно.