Досі коронавірус лікували досить вузьким списком препаратів. Це було скоріше симптоматичне лікування. Багато українців, у яких був підтверджений коронавірус, лікувалися вдома, самостійно знижуючи температуру, загартовуючи організм, правильно харчуючись і багато відпочиваючи. А ті українці, які лікувалися в лікарні, вони лікували безпосередньо пневмонію або інші ускладнення, які йдуть в комплекті з коронавірусною хворобою.

І ось зовсім недавно, американська фармацевтична компанія Merck Sharp&Dohme розробила препарат Молнупіравір, який безпосередньо впливає на вірус. А 6 лютого 2022 року в Україну прибула велика партія цих таблеток, понад 60 тисяч курсів. Але оскільки в Україні вони не сертифіковані, їх не продають у вільному доступі. Хоча, наприклад, в ряді аптек Хмельницького Молнупіравір вже з'явився у продажу. Про це інформує сайт Главред.Інфо.

У МОЗ заявили, що ніяк Молнупіравір не міг з'явитися в аптеках, оскільки він не зареєстрований в Україні. А тому, ті препарати, які мають таку ж або схожу назву, і які з'являються в аптеках є підробкою. Крім іншого, цей препарат може нести загрозу для життя людей, а тому МОЗ не несе ніякої відповідальності за можливі ускладнення при лікування фальсифікатом.

Перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда заявив, що Молнупіравір буде видаватися за призначенням лікаря, і безкоштовно. А в МОЗ нагадали, що продаж незареєстрованих лікарських засобів, у яких відсутні ліцензія, заборонений законодавством, і за це належить покарання.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що у Приватбанку розповіли, як вакцинованим підліткам оформити "ковідну" тисячу гривень.

Нагадуємо, що українцям пообіцяли виплачувати грошові компенсації за ускладнення після щеплення проти коронавірусу.

Популярні новини зараз

Секрет досвідчених городників: які овочі потрібно полити кропив'яним настоєм і що це дасть

Як приготувати лимонну воду для орхідеї, щоб вона постійно цвіла

Вже тоді крали: з якоїсь американської машини повністю скопіювали "Волгу". Фото

Діти будуть у захваті: як вдома приготувати смачні мармеладні ведмедики на кшталт Haribo

Показати ще

Також портал Hyser інформував, що лікарі розповіли, як українським пацієнтам дистанційно оформити лікарняне.