Багато водіїв чули, що у 1996 році міст I-35W у штаті Міннесота, США був визнаний найнебезпечнішим місцем для холодної погоди у місцевій системі автострад. Ще б пак, у 90 випадках водії, що прямували через міст, не справлялися з керуванням своїх авто. Вся справа в тому, що через близькість до водоспаду Сент-Ентоні там утворювався "чорний лід", який майже не зазнає тертя і це провокувало сотні ДТП на день. Добре, що цей небезпечний міст впав у річку Місісіпі у 2007 році. Однак, "чорний лід" як небезпечне явище на дорозі може з'явитися на будь-якій дорозі.

Ніхто з водіїв не заперечуватиме, що зима – це справжнє випробування для водійських навичок. І якщо зі снігом, хуртовиною, поземкою, шугою, ожеледицею та ожеледицею більшість методом проб і помилок поступово навчилися справлятися, то з "чорним льодом" краще не зв'язуватися. Вся справа в тому, що це явище рідкісне і непостійне.

Чорним льодом називають тонку, прозору крижану плівку на дорогах, яка з'являється за температури від 0 і нижче.

"Перепади температур, які призводять до утворення невидимої крижаної плівки, зазвичай спостерігаються вечорами. Тому водіям слід бути насторожі, перебуваючи на дорозі в годинник між заходом сонця і сходом сонця. Саме в цей час найбільш високий ризик, що автомобіль зіткнеться з чорним льодом", - рік у рік попереджають співробітники поліції автомобілістів, коли починається пізня осінь.

Чорним такий крига називають тому, що через нього просвічує темний асфальт.

Небезпечний чорний лід тим, що його не видно на дорогах. Проїжджаючи таким покриттям, водієві може здаватися, що він їде просто мокрою дорогою — від цього відбувається безліч аварій. Рухаючись найтоншою слизькою плівкою на великій швидкості, шини легко втрачають контакт з поверхнею, і автомобіль запросто може занести.

Популярні новини зараз

Повітряний яблучний пиріг з божественним ароматом – рецепт ідеального десерту на швидку руку

Може знищити цілі міста: вчені розповіли про астероїд "Апофіс", який наближається до Землі

Ви це викидаєте і не замислюєтеся: які відходи врятують вашу моркву від шкідників

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще

Крім того, при проїзді чорним льодом водій може відчути, що кермо стало легким, автомобіль погано слухається, майже не чути шум від шин. При цьому асфальт виглядає чистим.

Чорний лід часто з'являється на дорогах, коли температура повітря вдень трохи вище нуля, повітря вологе, йде дощ або мряка, а ввечері температура опускається трохи нижче нульової позначки. Через підвищену вологість дрібні частинки води осідають на дорогу і утворюють тоненьку водяну плівку. При зниженні температури вона перетворюється на крижану. Причому градусник може показувати плюсову температуру, а на дорожньому покритті вона буде нижчою за нуль.

Визначити, що перед вами чорна крига допоможе спостережливість. Придивіться: якщо на асфальті є темні плями чи блиск — це може бути ознакою підступної крижаної плівки.

Є ділянки доріг, де чорний лід з'являється та затримується найчастіше:

  • мости та естакади;
  • дороги, які з усіх боків добре продуваються вітром;
  • дороги, що проходять горбистій місцевості з глибокими ярами, в які часто спускається туман;
  • невеликі дороги в регіонах у відповідну погоду – на них тонка крижана плівка утворюється частіше, ніж на магістралях мегаполісів;
  • відрізки доріг, на які майже не потрапляє сонячне світло.

Читайте також:

Це знак із небес: у небі над Україною з'явилося загадкове свічення. Фото дива

Готуємо машину до осені та зими: що потрібно зробити, щоб двірники ідеально чистили скло

Секрет, про який знають не всі: навіщо досвідчені водії завжди возять у багажнику пачку харчової соди

На тлі нього всі намагаються сфотографуватися: як виглядає унікальний мінівен на базі "Запорожця"