Ніхто не заперечуватиме, що кожна людина мріє про власне житло, але дуже часто цю мрію складно втілити в життя. І правда, йому важко вибрати для себе варіант житла, який би максимально відповідав їх побажанням і запитам, але більшість не можуть купити своє житло через брак фінансових коштів. У проблему вирішив втрутитись уряд України.

Про це розповіла перший віце-прем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Станом на сьогоднішній день в Україні близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Ще близько 2 мільйонів сімей, які втратили житло безповоротно. Тому питання житла — одне з найнагальніших для нас», — наголосила Свириденко.

Які програми діють зараз

Перша — єВідновлення, яке передбачає виплату компенсацій українцям, у яких зруйновано чи пошкоджено житло.
Друга – це програма пільгової іпотеки є Оселя. За її умовами, фактично, кожен українець може взяти доступний кредит на житло під 3% або 7%.

Які програми планують запустити

«Крім програми „Доступна іпотека“, яку вже презентує єОселя, ми розглядаємо можливість впровадження ще кількох інструментів, які зараз на стадії розробки. Йдеться про систему оренди з правом викупу (rent-to-own) та соціальну оренду. Ці підходи досить поширені у країнах. Для реалізації цього у нас уже фактично є єдиний державний оператор — ПрАТ „Укрфінжитло“, і держава вже профінансувала його статутний капітал на 50 млрд грн за рахунок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), а також планує здійснити додаткове вливання у капітал УФЖК ще 20 млрд грн цього року», - пояснила Свириденко.
У планах уряду на 2024 рік видати 12 тисяч житлових кредитів, 2025 року — 23 тисячі на загальну суму 56,6 млрд грн.
Перевага віддаватиметься новозбудованим квартирам, будинкам і таунхаусам або ще тільки будуються.
Таким чином держава сприятиме не лише вирішенню житлового питання українців, а й стимулюватиме розвиток ринку житлового будівництва та суміжних галузей, сприятиме появі нових робочих місць та наповненню бюджетів різних рівнів. Це також сприятиме повоєнному відновленню України.

Розвиток іпотеки

«Напередодні повномасштабного російського вторгнення іпотечні позики в Україні становили менше ніж 1% ВВП. У той час як у країнах Єврозони цей показник у середньому дорівнює 40%. Наша стратегічна мета за 10 років вийти на рівень 10% ВВП», - наголосила міністр.

Читайте також:

Податок на нерухомість раптово перерахували: скільки українцям доведеться платити тепер за "зайві" метри

Помста росіян: Софія Ротару може втратити свою нерухомість через підтримку українців

Кінці у воду: Віра Брежнєва разом із чоловіком продають свою нерухомість у Росії

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Вони розлітаються за кілька годин: рецепт лінивих пиріжків з капустою на сковорідці

Показати ще