З початком нового року в Україні намічаються зміни в оформленні упаковок сигарет, дотримуючись загальноєвропейської практики.

Про це повідомляє OBOZ.UA

Згідно з новими правилами, 65% поверхні пачки займатиме попередження про шкоду куріння. На додаток до цього, на курців чекають ще більш значні зміни – збільшення акцизів на цигарки не менше ніж на 20%.

Аналізуючи тенденції збільшення цін на тютюнові вироби, можна відзначити, що вони займають лідируючі позиції серед товарів, схильних до зростання вартості, насамперед за рахунок підвищення акцизів.

У грудні 2022 року ціни на українські цигарки становили 64 грн за пачку, середнього класу – 69,9 грн та преміум-класу – 82,6 грн. За рік вони збільшилися відповідно на 11,2 грн. (до 75,2 грн.), 11,5 грн. (до 81,4 грн.) та 13,5 грн. (до 96,17 грн.).

Прогнозоване зростання цін у 2024 році не дуже відрізняється від попереднього року.

Відповідно до зобов'язань перед Євросоюзом, Україна планує щорічне збільшення акцизів на тютюнові вироби на 20%. 2025 року акциз мав би досягти рівня мінімального в ЄС, що становить 90 євро за тисячу цигарок. Однак через інфляцію цього рівня не буде досягнуто, а сусідні країни вже перевищили це значення.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода по всій Україні

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

Сьогодні в українських супермаркетах сигарети Camel Blue продаються за 105 грн, тоді як у Польщі за ту саму пачку доведеться заплатити 178,5 грн.

Ця різниця призводить до зростання контрабанди, особливо у прикордонних районах. Мешканці цих районів часто їздять до сусідньої Польщі за цигарками, які одразу після перетину кордону подорожчають на 70%.

Крім збільшення цін, зміни також торкнуться зовнішній вигляд упаковок.

Відповідно до вимог Євросоюзу, на упаковках цигарок мають бути розміщені фотографії та описи захворювань, пов'язаних із курінням, що становитиме значну частину площі упаковки.

З урахуванням зростання акцизів, у 2024 році за тисячу цигарок доведеться заплатити 2 516,54 грн., що становить 50,33 грн. за пачку.

Це збільшить вартість пачки цигарок на 8,43 грн. лише через акцизи, але з урахуванням їх частки в загальній вартості, подорожчання становитиме щонайменше близько 12 грн.

Таким чином, прогнозується, що ціни на цигарки в Україні збільшаться приблизно до 78 грн за пачку українських сигарет, 93,5 грн за пачку середнього класу та понад 108 грн за пачку преміум-класу.

Цей процес подорожчання, як показує досвід попередніх років, буде поступовим та розтягнеться на весь рік. У зв'язку з цим прискорення темпів збільшення цін стає необхідним, щоб відповідати європейським стандартам та запобігти масштабній контрабанді цигарок.

Читайте також: