Ні для кого не секрет, що українці сприймають сало не просто як харчовий продукт, а й як частину своєї культури. Ще б пак, ця страва стоїть поряд з такими візитівками української кухні, як борщ, вареники, голубці, галушки. Більшість народів вживає сало переважно смальцем, а українці їдять його великими шматками, з хлібом, часником та солоними овочами. Але буває і так, що від тривалого зберігання сало жовтіє та обвітрюється. Не поспішайте його викидати.
Є кілька способів дати салу "друге життя" та використовувати для приготування страв, навіть якщо воно пожовкло.
Отже, старе сало можна споживати, якщо воно знаходилося в холодильнику не довше 30 днів та одного року у морозилці.
Як врятувати старе сало
Якщо сало стало твердим і набуло жовтого кольору, тобто спосіб його освіжити. Ділимося інструкцією, як це зробити :
- Розріжте сало на кілька скибочок, якщо воно завбільшки з долоню
- Покладіть його в каструлю і залийте молоком
- Поставте на невеликий вогонь на 20 хвилин
- Вийміть та охолодіть
- Після цього сало слід заново засолити. Можна його натерти часником, меленим перцем та різноманітними спеціями.
Що можна приготувати зі старого сала
Тепер буде легше: графіки відключення світла 23 листопада – Укренерго потішило українців
Снігу по пояс і мінус 15: "Льодовиковий період" увірвався в Україну - погода на вихідні влаштує Апокаліпсис
Огірки будуть ніжними та смачними: як молоко допоможе отримати ідеальний урожай
Хлопець Лесі Нікітюк розповів, як довго вони з нею разом: "Таке почуття, ніби..."
Старе сало можна перетопити на смалець . Обріжте пожовклі частини і викиньте, а решту подрібніть невеликими скибочками та посмажте на сухій гарячій сковороді до коричневого кольору.
Шкварки використовуйте в яєчню або до драників, а розтоплений смалець залийте у скляну банку та зберігайте у холодильнику.
Ще одним хорошим варіантом використання старого сала є переробка його на заправку для борщу . Залийте шматок теплою водою і залиште на добу за кімнатної температури.
Потім перемеліть з часником і додайте його до борщу в кінці приготування.
Також із пожовклого сала можна зробити намазку для хліба . 300 г його перемелете на дрібній сіточці з 4 зубками часнику, додайте по пів чайної ложки чорного меленого перцю і солодкої паприки.
Потім додайте|добавляйте| подрібнену зелень і намазуйте на хліб. Найкраще підходить до чорного хліба. Зберігайте намазку у холодильнику.
Читайте також:
Щоб потім не віддати собаці: як правильно вибрати смачне та свіже сало
Ви не заспокоїтеся, поки все не з'їсте: як смачно засолити сало з додаванням лаврового листа
Він просто тане в роті: рецепт ароматного рулету з сала з часником, морквою та перчиком
Мучитиметеся кілька днів: названі продукти, які не можна поєднувати з салом