Картопляне пюре - один з варіантів гарніру, який майже завжди вважається безпрограшним до риби, м'яса, овочів і навіть салату. Правильно приготовлене пюре має вершкову структуру і приємний жовтий відтінок. Крім того, в 100 г картоплі всього 76 ккал, 2 г білків, 0,4 г жирів і 16,1 г вуглеводів.
Ніхто не заперечуватиме, що смак картопляного пюре з грудочками кожного українця відправляє думками до шкільної їдальні. Адже мріє, щоб страва завжди виходила повітряною і смачною. До речі, відомі шеф-кухарі стверджують, що приготувати справді пишне картопляне пюре не так вже й складно, якщо дотримуватись деяких правил.
По-перше, потрібно вибирати на пюре картопля з високим вмістом крохмалю. В іншому випадку пюре не матиме приємної бархатистої консистенції.
По-друге, рекомендується додавати вершкове (не рослинне!) масло щедро, забувши тимчасово про дієтичні принципи. На кілограм картоплі можна покласти 70-100 грамів: пюре стане значно смачніше.
І по-третє, потрібно відмовитися від використання міксерів та кухонних комбайнів, якщо вони не обладнані спеціальною насадкою: звичайне збивання призводить до того, що виходить незрозуміла та неприємна клейка маса. Тому найкраще швидко протерти гарячу зварену картоплю через сито і вже потім збивати дерев'яною ложкою, поступово додаючи олію та гаряче молоко, до отримання пишного пюре.
- картопля з високим вмістом крохмалю – 1 кг;
- сметана жирністю або вершки жирністю 20-25% - 250 г;
- терта лимонна цедра - 1 ч. л.;
- вершкове масло – 40 г;
- морська сіль, мелений білий перець – до смаку.
Для приготування пишного пюре картопля ретельно вимийте щіткою, потім очистіть. Ретельно мити бульби перед чищенням потрібно для того, щоб картопля не мала земляного запаху.
Тепер буде легше: графіки відключення світла 23 листопада – Укренерго потішило українців
Грошей потребувати не будете: знаки Зодіаку, яких Зелена Змі в 2025 році обдарує багатством
Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить
Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом
Великі бульби розріжте на половинки чи четвертинки. Нарізати картоплю потрібно відразу після чищення, якщо залишити надовго у воді – вимиється крохмаль.
Підготовлену картоплю складіть у каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона повністю покрила бульби. Поставте на сильний вогонь і доведіть швидко до кипіння.
У каструлю з картоплею додайте близько 1/2 ч. л. солі та перемішайте. Вогонь зменшіть до слабкого. Варіть картоплю, прикривши кришкою до готовності (приблизно 20 хвилин).
Сметану чи вершки для пюре підігрійте на мінімальному вогні, постійно помішуючи.
важливо!
- У холодному вигляді вершки вливати не можна - пюре злипнеться і набуде сірого відтінку.
Воду з картоплі злийте. Каструлю знову поверніть на плиту і підсушіть картопля, періодично струшуючи ємність.
Картопля ретельно розімніть. Збийте масу великою дерев'яною ложкою, потім поступово додайте невеликими порціями лимонну цедру і вершкове масло. Перемішайте.
У пюре, що вийшло, поступово додайте сметану або вершки. Посоліть і поперчіть до смаку. Збивайте дерев'яною ложкою, щоб картопляне пюре стало ніжним та пишним.
До речі, картопляне пюре не варто готувати про запас - краще з'їдати відразу, інакше згодом гарнір втратить свій смак.
Читайте також:
Такою стравою ви точно здивуєте всіх: рецепт риби з грибами, запеченої під картопляним пюре
А це вже щось нове: рецепт сосисок у лаваші з картопляним пюре та сиром
Без жодної краплі молока: як приготувати ніжне картопляне пюре. Ресторанний секрет
Ідеально підходять під картоплю-пюре: рецепт польських котлет із фаршу та консервованої квасолі
Такої смакоти ви ще не куштували: рецепт картопляних котлет, виготовлених з пюре