Картопляне пюре - один з варіантів гарніру, який майже завжди вважається безпрограшним до риби, м'яса, овочів і навіть салату. Правильно приготовлене пюре має вершкову структуру і приємний жовтий відтінок. Крім того, в 100 г картоплі всього 76 ккал, 2 г білків, 0,4 г жирів і 16,1 г вуглеводів.

Ніхто не заперечуватиме, що смак картопляного пюре з грудочками кожного українця відправляє думками до шкільної їдальні. Адже мріє, щоб страва завжди виходила повітряною і смачною. До речі, відомі шеф-кухарі стверджують, що приготувати справді пишне картопляне пюре не так вже й складно, якщо дотримуватись деяких правил.

По-перше, потрібно вибирати на пюре картопля з високим вмістом крохмалю. В іншому випадку пюре не матиме приємної бархатистої консистенції.

По-друге, рекомендується додавати вершкове (не рослинне!) масло щедро, забувши тимчасово про дієтичні принципи. На кілограм картоплі можна покласти 70-100 грамів: пюре стане значно смачніше.

І по-третє, потрібно відмовитися від використання міксерів та кухонних комбайнів, якщо вони не обладнані спеціальною насадкою: звичайне збивання призводить до того, що виходить незрозуміла та неприємна клейка маса. Тому найкраще швидко протерти гарячу зварену картоплю через сито і вже потім збивати дерев'яною ложкою, поступово додаючи олію та гаряче молоко, до отримання пишного пюре.

  • картопля з високим вмістом крохмалю – 1 кг;
  • сметана жирністю або вершки жирністю 20-25% - 250 г;
  • терта лимонна цедра - 1 ч. л.;
  • вершкове масло – 40 г;
  • морська сіль, мелений білий перець – до смаку.

Для приготування пишного пюре картопля ретельно вимийте щіткою, потім очистіть. Ретельно мити бульби перед чищенням потрібно для того, щоб картопля не мала земляного запаху.

Популярні новини зараз

Тепер буде легше: графіки відключення світла 23 листопада – Укренерго потішило українців

Грошей потребувати не будете: знаки Зодіаку, яких Зелена Змі в 2025 році обдарує багатством

Син Віктора Павліка заробляє гроші в 3 роки: Катя Репяхова розповіла, що робить

Це буде ваша найздоровіша розсада: як правильно використовувати екстремальний спосіб з окропом

Показати ще

Великі бульби розріжте на половинки чи четвертинки. Нарізати картоплю потрібно відразу після чищення, якщо залишити надовго у воді – вимиється крохмаль.

Підготовлену картоплю складіть у каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона повністю покрила бульби. Поставте на сильний вогонь і доведіть швидко до кипіння.

У каструлю з картоплею додайте близько 1/2 ч. л. солі та перемішайте. Вогонь зменшіть до слабкого. Варіть картоплю, прикривши кришкою до готовності (приблизно 20 хвилин).

Сметану чи вершки для пюре підігрійте на мінімальному вогні, постійно помішуючи.

важливо!

  • У холодному вигляді вершки вливати не можна - пюре злипнеться і набуде сірого відтінку.

Воду з картоплі злийте. Каструлю знову поверніть на плиту і підсушіть картопля, періодично струшуючи ємність.

Картопля ретельно розімніть. Збийте масу великою дерев'яною ложкою, потім поступово додайте невеликими порціями лимонну цедру і вершкове масло. Перемішайте.

У пюре, що вийшло, поступово додайте сметану або вершки. Посоліть і поперчіть до смаку. Збивайте дерев'яною ложкою, щоб картопляне пюре стало ніжним та пишним.

До речі, картопляне пюре не варто готувати про запас - краще з'їдати відразу, інакше згодом гарнір втратить свій смак.

Читайте також:

Такою стравою ви точно здивуєте всіх: рецепт риби з грибами, запеченої під картопляним пюре

А це вже щось нове: рецепт сосисок у лаваші з картопляним пюре та сиром

Без жодної краплі молока: як приготувати ніжне картопляне пюре. Ресторанний секрет

Ідеально підходять під картоплю-пюре: рецепт польських котлет із фаршу та консервованої квасолі

Такої смакоти ви ще не куштували: рецепт картопляних котлет, виготовлених з пюре