Картопляне пюре - один з варіантів гарніру, який майже завжди вважається безпрограшним до риби, м'яса, овочів і навіть салату. Правильно приготовлене пюре має вершкову структуру і приємний жовтий відтінок. Крім того, в 100 г картоплі всього 76 ккал, 2 г білків, 0,4 г жирів і 16,1 г вуглеводів.

Ніхто не заперечуватиме, що смак картопляного пюре з грудочками кожного українця відправляє думками до шкільної їдальні. Адже мріє, щоб страва завжди виходила повітряною і смачною. До речі, відомі шеф-кухарі стверджують, що приготувати справді пишне картопляне пюре не так вже й складно, якщо дотримуватись деяких правил.

По-перше, потрібно вибирати на пюре картопля з високим вмістом крохмалю. В іншому випадку пюре не матиме приємної бархатистої консистенції.

По-друге, рекомендується додавати вершкове (не рослинне!) масло щедро, забувши тимчасово про дієтичні принципи. На кілограм картоплі можна покласти 70-100 грамів: пюре стане значно смачніше.

І по-третє, потрібно відмовитися від використання міксерів та кухонних комбайнів, якщо вони не обладнані спеціальною насадкою: звичайне збивання призводить до того, що виходить незрозуміла та неприємна клейка маса. Тому найкраще швидко протерти гарячу зварену картоплю через сито і вже потім збивати дерев'яною ложкою, поступово додаючи олію та гаряче молоко, до отримання пишного пюре.

  • картопля з високим вмістом крохмалю – 1 кг;
  • сметана жирністю або вершки жирністю 20-25% - 250 г;
  • терта лимонна цедра - 1 ч. л.;
  • вершкове масло – 40 г;
  • морська сіль, мелений білий перець – до смаку.

Для приготування пишного пюре картопля ретельно вимийте щіткою, потім очистіть. Ретельно мити бульби перед чищенням потрібно для того, щоб картопля не мала земляного запаху.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Великі бульби розріжте на половинки чи четвертинки. Нарізати картоплю потрібно відразу після чищення, якщо залишити надовго у воді – вимиється крохмаль.

Підготовлену картоплю складіть у каструлю і залийте холодною водою так, щоб вона повністю покрила бульби. Поставте на сильний вогонь і доведіть швидко до кипіння.

У каструлю з картоплею додайте близько 1/2 ч. л. солі та перемішайте. Вогонь зменшіть до слабкого. Варіть картоплю, прикривши кришкою до готовності (приблизно 20 хвилин).

Сметану чи вершки для пюре підігрійте на мінімальному вогні, постійно помішуючи.

важливо!

  • У холодному вигляді вершки вливати не можна - пюре злипнеться і набуде сірого відтінку.

Воду з картоплі злийте. Каструлю знову поверніть на плиту і підсушіть картопля, періодично струшуючи ємність.

Картопля ретельно розімніть. Збийте масу великою дерев'яною ложкою, потім поступово додайте невеликими порціями лимонну цедру і вершкове масло. Перемішайте.

У пюре, що вийшло, поступово додайте сметану або вершки. Посоліть і поперчіть до смаку. Збивайте дерев'яною ложкою, щоб картопляне пюре стало ніжним та пишним.

До речі, картопляне пюре не варто готувати про запас - краще з'їдати відразу, інакше згодом гарнір втратить свій смак.

Читайте також:

Такою стравою ви точно здивуєте всіх: рецепт риби з грибами, запеченої під картопляним пюре

А це вже щось нове: рецепт сосисок у лаваші з картопляним пюре та сиром

Без жодної краплі молока: як приготувати ніжне картопляне пюре. Ресторанний секрет

Ідеально підходять під картоплю-пюре: рецепт польських котлет із фаршу та консервованої квасолі

Такої смакоти ви ще не куштували: рецепт картопляних котлет, виготовлених з пюре