Всі любителі активного відпочинку на природі знають, що одним із важливих етапів приготування шашликів є маринування м'яса.

І справді, смак шашлику, соковитість і гострота м'яса залежать на 99% від маринаду - суміші спецій, приправ і різних кислих рідин - оцту, вина, соку і т. д. При цьому існує безліч рецептів маринадів, на різні смаки. Так, м'ясо маринують і в мінеральній воді, і в пиві, і в кефірі, і коньяку, і в майонезі, і в лимонному соку. Але мало хто підозрює, що дуже великий вплив на смак страви має посуд, в якому м'ясо маринувалося.

Так, досвідчені кулінари не рекомендують маринувати м'ясо у посуді з міді чи алюмінію. Це пов'язано з тим, що алюміній легко вступає в реакцію з кислими продуктами, такими, як оцет, лимонний або томатний сік, які зазвичай присутні в маринаді. Це може призвести до того, що м'ясо набуде металевого присмаку, стане гірким або взагалі неїстівним.

Ну а якщо під рукою тількиметалевий посуд, то краще брати нержавіючу сталь: вона не буде реагувати з кислотами та сіллю.

Також не рекомендується використовувати посуд з чавуну або кераміки, так як вони не мають достатньої кислотності, яка необхідна для маринаду. А ще чавун дуже важкий і незручний, а кераміка навпаки, тому посуд з неї можна легко розбити. Крім того, цей матеріал важко відмити, адже він легко поглинає маринад.

Який посуд краще вибрати для маринаду

Популярні новини зараз

У жодному разі не викидайте горіхову шкаралупу у сміття: 4 способи використати її на городі

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Найкращий посуд для маринування м'яса на шашлик - скляна або пластикова ємність. Вони мають достатню кислотність і не реагують з кислотними інгредієнтами маринаду. Також вони легко миються і можуть бути використані багаторазово.

Водночас деякі недорогі пластикові контейнери можуть бути проникними для запахів та вологи, що може призвести до втрати аромату та соковитості м'яса під час маринування. А ще неякісний пластик може містити шкідливі хімічні речовини, які можуть перейти в маринад і на м'ясо. Краще вибирати посуд із харчового пластику, такий як поліпропілен (PP) або поліетилен (PE), які не проникні для запахів та вологи та не містять шкідливих речовин.

До речі, деякі шефи навіть радять використовувати для маринування дерев'яний посуд. Вона теж не вбирає запахи та смаки.

Читайте також:

Краще будь-якого шашлику: рецепт соковитих кісок зі свинячої вирізки

Це м'ясо краще не купувати: яка частина свинини не підходить для шашлику

Секрет, про який проговорився досвідчений мангальщик: навіщо в ресторанах заливають у шашлик чай перед його жаркою

Готуйте його тільки у фользі: рецепт соковитого та ніжного свинячого шашлику у духовці