Велосипед Spacelander , що спочатку називався Classic, був задуманий Бенджаміном Боуденом в 1946 році і представлений на виставці Britain Can Make It. Його інноваційний дизайн, що характеризується плавними лініями та органічними формами, дозволив зазирнути у майбутнє велосипедів.

Рама являла собою моноблок, створений шляхом пресування двох металевих половин, а передня вилка і бризковик являли собою єдине ціле. Прототип мав карданний вал і динамо-втулку, які накопичували енергію під час спуску з гори та допомагали під час руху в гору. Батарейки, заховані у рамі, живили фари, звуковий сигнал та вбудоване радіо велосипеда.

Велосипед 40-х років: архівне фото

Хоча нетрадиційний зовнішній вигляд Spacelander спочатку привернув значну увагу громадськості, британські виробники не наважувалися інвестувати у масштабне переоснащення, необхідне його виробництва.

Велосипед 40-х років: архівне фото

У пошуках підтримки свого проекту Боуден переїхав до США. У 1960 році він успішно налагодив серійне виробництво Spacelander у Мічигані. Щоб зробити виробництво більш здійсненним, матеріал велосипеда замінено з алюмінію на скловолокно. Боуден зберіг футуристичний дизайн, але замінив динамо-машину з гільзою на більш традиційну систему зірочок та ланцюгів. Назва «Spacelander» була обрана, щоб підкреслити азарт космічних перегонів.

Популярні новини зараз

Тіна Кароль блиснула "оновленим" тілом: Дан Балан втратив би дар мови

Лесю Нікітюк знайшли в кущах в рідному місті: "Гусінь мене не з'їсть"

Катя Репяхова зникла на 3 тижні і зараз зізналася у труднощах: "Я стала сильнішою"

Їй можна нагодувати всю сім'ю за один раз: рецепт "Великої котлети по-німецьки"

Показати ще

Велосипед 40-х років: архівне фото

Фінансові проблеми змусили Боудена прискорити розробку, і в 1960 році Spacelander був представлений у п'ятьох кольорах: вугільно-чорний, білі скелі Дувра, зелений луг, синій космос і червоний знак зупинки. За ціною 89,50 доларів це був один із найдорожчих велосипедів на ринку. Крихка природа рами зі скловолокна та її нетрадиційна форма ускладнювали продаж через авторитетних дистриб'юторів велосипедів. В результаті було продано всього 522 велосипеди Spacelander, що призвело до припинення виробництва.

Інтерес до Spacelander відродився з 1980-х, коли ентузіасти вважали його предметом колекціонування. У Музеї велосипедів у Пенсільванії зберігаються 17 із 38 космічних мандрівників, які досі існують у всьому світі.

Читайте також:

Не пропустіть цей важливий термін: хто зможе отримати 3 тисячі гривень до 1 листопада

З Польщі можна повернутися без водійських прав: що чекає на українців і чого треба побоюватися

Готуємося до осені та зими: що потрібно зробити, щоб у машині не запітніли шибки