З повномасштабним вторгненням Російської Федерації в Україну було оголошено загальну мобілізацію, яка потенційно може призвести до призову на військову службу чоловіків військовозобов'язаних віком від 18 до 60 років. OBOZ.UA з'ясував, чи можуть бути мобілізовані кілька чоловіків з однієї родини, та виявив випадки, коли українці звільняються від мобілізації.

Про це пише «obozrevatel»

За словами адвоката Ростислава Кравеця, в Україні немає законодавчих положень, які прямо забороняють мобілізацію всіх членів родини. Правовий режим воєнного стану чітко не визначає кількість членів сім'ї, які можуть бути мобілізовані. Отже, на військову службу можуть бути призвані чоловіки, дружини та дорослі діти з однієї сім'ї.

"Якщо всі члени сім'ї підлягають мобілізації, їх усіх можуть призвати на військову службу", – зазначив Кравець.

Проте є винятки.

Не підлягають заклику чоловіка та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення Антитерористичної операції/Операції об'єднаних сил (АТО/ООС) чи бойових дій зі стримування російського вторгнення. До близьких родичів належать чоловіки, дружини, сини, дочки, батьки, матері, дідусі, бабусі, а також рідні (повні чи половинні) брати чи сестри.

Популярні новини зараз

Оля Полякова відмовилась розлучатись з чоловіком і розповіла чому: розмови заходили не раз

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Лукашенко зробив гучну заяву щодо війни з Україною: мабуть щось відчуває

Показати ще

"Якщо людина загинула на війні або зникла безвісти, то її близьких родичів не мобілізуватимуть", – уточнив Кравець.

Крім того, якщо в сім'ї є неповнолітні діти, один із подружжя не може бути мобілізований для забезпечення того, щоб діти не залишилися без нагляду.

Відповідно до Закону про військовий обов'язок та військову службу, не підлягають призову в період мобілізації жінки та чоловіки, військовозобов'язані, які мають неповнолітніх дітей та чоловіка, який проходить військову службу.

"Якщо у сім'ї є неповнолітні діти, то чоловіка можуть мобілізувати, а вже дружину – ні! Але якщо всі повнолітні діти, то можуть забрати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Тобто всю сім'ю", – уточнив адвокат.

Звільнення від призову на військову службу під час воєнного стану також включають:

Чоловіки та жінки, які містять трьох і більше дітей віком до 18 років.

Батьки-одиначки та матері-одиначки, які виховують дитину чи дітей до 18 років самостійно.

Чоловіки та жінки, які виконують функції опікунів, піклувальників, прийомних батьків або батьків-вихователів, які виховують дитину-інваліда до 18 років або неповнолітню дитину-інваліда, що виховує (з видами порушення функцій організму III-IV ступеня вираз).

Чоловіки та жінки, які містять повнолітню дитину (18-23 років) з інвалідністю I або II групи.

Чоловіки та жінки, які виступають у якості усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків або батьків-вихователів, які надають допомогу дітям-сиротам або дітям, позбавленим батьківського піклування (до 18 років).

Чоловіки та жінки, які доглядають хворого чоловіка, дитину, батьків або дружину, які потребують постійного догляду.

Чоловіки та жінки, які мають чоловіка-інваліда та/або одного з батьків або батьків чоловіка-інваліда І або ІІ групи.

Опікуни особи з обмеженими можливостями визнані недієздатними.

Особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю І або ІІ групи або особою, яка потребує постійного догляду, якщо інші громадяни не можуть взяти на себе цю відповідальність.

Один із подружжя, дружина або чоловік, якщо обоє служать на військовій службі і мають неповнолітню дитину або дітей, а також вагітних військовослужбовців.

Чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони або відображення та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час дії військового стану загалом.

Читайте також:

Потрібно дочекатися весни: відомий астролог розповів про падіння Росії та мирні переговори

Помідори чорнітимуть і гнитимуть: як їх у жодному разі не можна поливати

Рис вам не знадобиться: рецепт найсмачніших голубців з яловичиною та додаванням яблука