2023 року у Польщі ситуація з працевлаштуванням українських біженців привертає увагу, особливо у контексті їхнього заробітку.

За даними Gremi Personal, більшість українських біженців у країні отримували зарплату в межах 3000–4000 злотих на місяць, що еквівалентно приблизно 28000–38000 гривень. Однак більше половини з них повідомили про заробіток менше 3000 злотих, що навіть нижче за рівень мінімальної заробітної плати за умови повної зайнятості.

Тенденція збільшення заробітної плати біженців пов'язана з рекордно низьким рівнем безробіття у Польщі та підвищенням мінімальної заробітної плати, як зазначено у звіті Національного банку Польщі (НБП).

До початку повномасштабної війни в Україні 94% українських мігрантів у Польщі мали стабільне працевлаштування, але у період воєнних дій цей показник знизився до 64%.

Особлива увага приділяється сімейному стану біженців після 24 лютого 2022 року, де 78% становлять жінки, а чоловіки – 22%.

Серед жінок, які залишилися в Польщі з дітьми та без партнера, їхня частка становить 26%. У 12% жінок із дітьми є партнер (чоловік). У той час як 32% жінок перебувають у Польщі без дітей та партнера, у тому числі сім'ї чи інші члени сім'ї.

Цікавим є факт, що, незважаючи на меншу кількість чоловіків-біженців з України, вони успішніше інтегруються у польський ринок праці, де 71% із них зайняті.

Популярні новини зараз

Про це вам ніхто не розповість: закопайте восени лавровий лист у город, і ви здивуєтеся

Наступного року виноситимете врожай тазиками: чим підгодувати грядки з помідорами восени

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Здивуйте своїх близьких такою смакотою: рецепт картоплі по-єврейськи, фаршированої м'ясом

Показати ще

Це може бути обумовлено як високим попитом на чоловічу робочу силу, так і тим, що жінки-біженці часто зайняті доглядом дітей, як зазначає Ганна Джоболда, директор департаменту рекрутації Gremi Personal.

Ще одним цікавим аспектом є те, що довоєнні мігранти здебільшого працевлаштовані на посадах, які потребують спеціалізованих навичок, але не обов'язково вищу освіту, таких як зварювальники, токарі, електрики та інші.

З іншого боку, біженці, які прибули після початку війни, маючи в середньому більш високий рівень освіти, часто виявляються зайнятими в неспеціалізованих робочих сферах.

Читайте також: