Борщ – улюблена українська страва, яку часто готують великими порціями для сімейних обідів. Хоча його найкраще є свіжим, багато хто готує його додатково, оскільки смаки посилюються через день.
Однак він має обмежений термін зберігання навіть у холодильнику, і важливо знати, як довго його можна безпечно зберігати.
Загальна рекомендація – зберігати борщ у холодильнику не більше 24 годин за температури 2–5 °C.
Також іноді його можна зберігати до 72 годин, але це може вплинути на його смак та якість.
Також є кілька елементів, що впливають на те, як довго може зберігатися борщ:
Справа в тому, що деякі інгредієнти діють як натуральні консерванти, продовжуючи термін зберігання, тоді як інші можуть прискорити псування.
Якщо у вас ця група крові - будьте обережні: які є небезпеки і як врятуватись
Олексій "Позитив" Завгородній вперше розповів про те, як був на пологах в Сахневич: "Я робив усе, що міг"
Як продовжити врожай томатів до заморозків: секрети найдосвідченіших городників
Шкільні канікули-2025: навчальний рік може стати српризом для учнів і батьків
Якість використовуваних продуктів впливає те, як довго борщ може зберігатися. Якщо інгредієнти свіжі, блюдо зберігається довше.
Не всі контейнери підходять для тривалого зберігання продуктів, і деякі матеріали кращі за інші.
Неохолоджений борщ може зіпсуватись, якщо помістити його безпосередньо в холодильник, тому важливо правильно охолодити його перед зберіганням.
Як інгредієнти впливають на зберігання:
Борщ, виготовлений на м'ясному бульйоні, може зберігатися до 3 днів.
Борщ, приготовлений із копченим м'ясом, слід з'їсти протягом 2 днів.
Крім цього, через швидке псування грибів цей варіант слід вжити протягом 1 дня.
З квашеною капустою зберігається до 2 днів, тоді як свіжа капуста зберігається лише 1 день.
Свіжі трави та овочі, такі як ріпа та кабачки, швидко втрачають текстуру, тому краще вжити ці види борщу протягом 1 дня.
Ознаки зіпсованого борщу:
Різкий кислий запах, що посилюється в міру наполягання.
Зміна кольору, наприклад потемніння або втрата характерного червоного відтінку.
Піна або бульбашки на поверхні, особливо після розігріву.
Раніше «hyser» повідомляв, справжній ідеальний український борщ: рецепт із квашеним буряком та квасом, якому сотні років
Як повідомляв «hyser», коли борщ і солянка набридли: рецепт ароматного супу з лисичками - ніжніше хмарки