Електроенергія для українців день за днем з початку війни стала розкішшю. Насамперед це пов'язано з тим, що ракетними ударами Росія знищила 9,2 ГВт української генерації. Інша причина - поступовий перехід на ринкову вартість енергоносіїв для населення, що є зобов'язанням України перед західними партнерами. Щоправда, навіть за таких умов держава дала можливість населенню заощаджувати.

Відповідно до постанови КМУ від 31 травня 2024 р. № 632 з 1 червня 2024 р. по 30 квітня 2025 р. включно, фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів становлять 4,32 грн з ПДВ за 1 кВт·год.

При цьому нова ціна поширюється на весь обсяг, починаючи з першої кВт-год.

А от для нічного часу, як і раніше, застосовуватиметься коефіцієнт 0,5. Тобто вся спожита вночі електроенергія коштуватиме вдвічі менше, ніж удень. Однак для цього потрібно встановити своїм коштом двозонний лічильник.

Двотарифний лічильник - необхідний пристрій для тих, хто бажає знизити свої витрати на електроенергію та вести більш економний спосіб життя.

Популярні новини зараз

Платне бронювання від мобілізації: скільки доведеться заплатити, щоб не боятися ТЦК – нові деталі

Забудь про "Крабов'є": новий рецепт салату "Оленка" з крабовими паличками та грибами

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: про цей секрет знає не кожен

Наталія Могилевська розповіла про проблеми із прийомною дочкою: не ходила, не їла, не говорила

Показати ще

Встановити такий лічильник може будь-який споживач — для цього його потрібно придбати, звернутися до постачальника електроенергії та перейти на новий тариф. Коштує він від 2,4 тисячі гривень.

Наскільки швидко споживач зможе окупити витрати, залежить від багатьох факторів: сумарного щомісячного обсягу споживання, його структури, а також від технічних можливостей перенесення навантаження на нічний час.

В той же час двотарифний лічильник дозволяє платити за двома тарифами — звичайним і вдвічі меншим. За звичайним тарифом плата нараховується за споживання електроенергії з 7:00 до 23:00, у нічний час діючий тариф ділять на два. Тобто замість звичайних 4,32 грн. за кВт*год, враховуючи 50% знижку, можна платити 2,16 грн. за кВт*год.

Встановлення двотарифного лічильника дозволяє споживачеві більш гнучко керувати своїми витратами на електроенергію. Наприклад, можна запланувати прання або зарядку електромобіля на нічний час, щоб отримати максимальну економію.

Так, економія може складати до 30% від загальної вартості електроенергії.

Читайте також:

Такого ще не було: ТЦК нагрянули з перевіркою на найбільший в Україні завод - ціла робоча зміна потрапила на повну

Запишіть цей номер телефону: в Україні запрацювала важлива гаряча лінія щодо електрики в квартирах

Такого ще не було: відомий український мер очолював цілу банду, яка займалася рекетом – він уже у кайданках