У соцмережах з'явилася нова порція секретних документів, які цього разу стосуються не лише України, а й Європи.

Так, у вівторок, 13 серпня, у британській газеті Financial Times вийшла стаття під назвою "Російський флот тренувався завдавати удари по об'єктах в Європі ракетами з ядерними боєголовками" (Russian navy trained to target sites inside Europe with nuclear-capable missiles). Журналісти зазначили, що написали її спираючись на секретні матеріали, отримані від джерел у західних розвідувальних спільнотах.

Як зазначається в публікації, Росія ще до повномасштабного вторгнення в Україну готувала свій військово-морський флот (ВМФ) для вчинення по цілях у Європі ударів ракетами, здатними нести ядерні заряди. Така опція передбачалася у разі евентуального збройного конфлікту з НАТО.

"У матеріалах, датованих у період з 2008 до 2014 року, міститься список цілей для ракет, які можуть нести як звичайні боєголовки, так і тактичну ядерну зброю. Російські офіцери наголошують на перевагах застосування ядерних ударів на ранній стадії", – пише FT.

Журналісти наводять такі подробиці: "Цілі російського Балтійського флоту розташовані переважно в Норвегії та Німеччині, включно з військово-морською базою в Берґені, і навіть радарними майданчиками та об'єктами спецназу. Передбачається, що Північний флот Росії завдаватиме ударів по об'єктах оборонної промисловості, таких як верф підводних човнів у Барроу-ін-Фернесс на північному заході Англії. Ціль поблизу Галла (місто Кінґстон-апон-Галл у графстві Східний Йоркшир, – ред.) може бути промисловим об'єктом – вона відзначена димовою трубою. Окрім того, презентація відображає, як відповідна стратегія може бути застосована в Чорному та Каспійському морях та в Тихому океані. Ці сценарії включають війни з нинішніми союзниками, такими як Китай, Іран, Азербайджан та Північна Корея".

До слова, у презентації вказано, що країна-агресорка зберегла можливість перевозити ядерну зброю на надводних кораблях. І це незважаючи на угоду 1991 року між Радянським Союзом і США про її ліквідацію. Серед російських носіїв тактичної ядерної зброї перераховані "протичовнові ракети з ядерними боєголовками, розміщені на надводних кораблях і підводних човнах" і "зенітні керовані ракети корабельного і берегового базування з ядерними боєголовками для ураження груп протиповітряної оборони противника".

Популярні новини зараз

Морози, перший сніг та сльота: синоптик попередила, чи увірветься зимова погода цієї осені

Кожен другий гробить своє здоров'я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Тепер повістки вручатимуть по-новому: до чого слід готуватися

А в росії так можна? У Лівані в злочинців вибухнули телефони, кухонні прилади та навіть машини

Показати ще

Читайте також:

Це вже повний крах Росії: скільки у Путіна залишилося літаків для ударів по Україні

Тепер Путіна проклинатимуть по всій країні: у Росії повністю перестав працювати Youtube - росіяни завили

Тепер не дивуйтесь: в Україні вводять нові гроші – як вони виглядатимуть